Annons

fredag 22 november 2013

Ann-Marie Skarp & Jan Guillou

Ann-Marie Skarp och Jan Guillou har fått den stora äran att återigen medverka i På Spåret, denna gång utsedda som folkets favoriter, vilket är lite extra fint, lite som Jerringpriset. Som jag minns från parets tidigare sejour i programmet 2007-2008, är att de är mycket kompetenta och seriösa men kanske inte fullt så lättsamma och roliga som till exempel klenoden Hoa-Hoa Dahlgren. Kultursveriges kanske mest kända par tillhör helt klart en av titelutmanarna i årets upplaga!

Ann-Marie Skarp
Ann-Marie Skarp är trots sin inflytelserika maktposition inte den kändis som är mest känd bland allmänheten eller får de stora rubrikerna i pressen. Men det kanske inte det en förlagschef strävar efter allra mest. Ja, det är alltså som förlagschef och VD på det egenstartade bolaget Piratförlaget som snart 62 åriga Ann-Marie numera jobbar. Förlaget kom till 1999, på grund av vissa åsiktsskiljaktigheter på Ann-Marie och Jans tidigare arbetsgivare Nordstets, på vilket de en gång träffades och sedermera blev ett par.

Trots ett stort intresse för böcker, ja läser man 3 böcker i veckan och gjort så sedan ungdomsåren så har man ett stort intresse för böcker, och även som Jans högra hand i hans författande är det inte aktuellt för Ann-Marie att själv börja skriva.

Jan Guillou
Jan Guillou började sin karriär som mediaperson på 60-talet och är fortfarande ytterst aktuell och det är verkligen en man men många strängar på sina lyra och som dessutom levererat en hel del rubriker genom åren. Som ni förstår skulle man kunna skriva en hel uppsats om Jans liv.

Det är framförallt som författare vi känner Jan och hans två bokserier om Carl Hamilton och om Arn Magnusson samt romanen Ondskan tillhör klassikerna inom svensk litteratur. Karriären börjande annars som reporter på FIB aktuellt och senare på Folket i bild/kulturfront. 1974 blir ett minst sagt omtumlande år för Jan då han tillsammans med Peter Bratt publicerar ett antal artiklar om svensk underrättelsetjänst vilket leder fram till en av de största svenska skandalerna genom tiderna, den så kallade IB-affären. Det resulterade för Jans del i 10 månaders fängelse för spioneri. Guillou har alltid stått upp för sina åsikter, vilka ofta varit kontroversiella bland etablissemanget och hans namn dyker upp i sammanband med kommunism, KGB och Israel-Palestina-konflikten.

Lyssna på ett reportage från SR om paret här eller kolla in när Jan var programledare för Rekordmagazinet här (Fortarande ett ytterst aktuellt ämne han tar upp där)

Källor [svt.se, sr.se expressen.se, nyfikengra.se, wikipedia.org, hellmanmedia.com]


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar