Annons

onsdag 20 november 2013

Jaqee Nakiri

På fredag är det så dags att sparka igång På Spåret och årets första artist är Sveriges souldrottning Jaqueline Nakiri Nalubale, mera känd son Jaqee. Jaqee flyttade 1990, 13 år gammal från Uganda till Sverige och Göteborgsförorten Hjällbo. Här lär hon känna hiphopparen Robert Kiboy a.k.a. Wawesh och samarbetet leder så småningom fram till Jaqees debutalbum 2005. Blaqalixious som albumet heter var en succé och blev nominerat till en grammis i kategorin hip hop/soul.

Kärleken till musiken har alltid varit stor för Jaqee men det var först när hon var 26 år som hon valde att säga upp sig som undersköterska på Mölndals sjukhus och fokusera helhjärtat på musiken. Ryktet om den talangfulla sångerskan spred sig och hon fick bland annat möjligheten att vara med i Nationalteaterns rockorkester. Här inleds ett nytt samarbete med bandets sångare Mattias Hellberg och 2007 släpper de tillsammans det rock- och bluesinspirerade albumet Nouvelle D'Amour 2007 som även det blev nominerat till en grammis. Redan 2008 kom nästa albumsläpp denna gång tillsammans med storbandet Bohuslän Big Band. Albumet var en hyllning till Billie Holiday.

Trots stark Göteborgsförankring flyttade hon 2009 till Berlin för att få nya influenser och framgångarna har sedan dess fortsatt. Tonerna är nu mer reggeabetonande men Jaqee behärskar många olika sorters musik, och ett exempel på detta är hennes PÅ Spåret debut 2008. Lyssna här.

Kolla gärna också in dokumentären Jaqee - Yes I'am" av Jakob Storm som även är namnet på senaste albumet. Eller lyssna på detta inslag på SR


Källor [svt.se, wikipedia.org, svd.se, sr.se, www.faktum.se]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar