Annons

fredag 15 januari 2016

Resa 93

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar USA-finansierad startplats och reser mot rökig bukt med bifall. Randal Kleisners film är här verklighet. 
 

  8 poäng
En flod med öl skyr inga medel och är numera kung i detta presidentstyrda land med fler valår än någon annan. 6 poäng
Öst mötte väst i staden där Fischers antagonist blev matt. Samtliga saker finns i staden och kyrkan är en verklig höjdpunkt. 

4 poäng
Landet är inte riktigt så kallt som det låter men tvivlar du på informationen så finns flera heta källor här på ön där det inte växer många träd men väl en sjungande Björk. 2 poäng
Nu är snart denna saga slut och Europas nordligaste huvudstad är i annalkande. Vi är framme i Islands största stad. Rätt svar Reykjavik  
Frågor på Reykjavik

1: Island är känt för sin vulkaniska aktivitet och på ön finns flera vulkaner. Island ligger i änden på en 14 000 km lång bergskedja som löper genom Atlanten. Bergskedjan har bildats genom att kontinentalplattor rör sig relativt varandra vilket också medför vulkanisk aktivitet. Denna vulkaniska aktivitet gjorde att det 1963 bildades en helt ny ö strax söder om Island och idag är ön ett intressant objekt för djur och växtforskare. 2010 var det återigen dags för vulkanisk aktivitet på Island och vulkanen under öns femte största glaciär fick ett utbrott som orsakade stora problem för bland annat flygtrafiken i hela norra Europa.
a, Vad heter bergskedjan som löper genom Atlanten?
b, Vad heter ön som bildades 1963?
c, Vad heter vulkanen som hade utbrott 2010?

2: De isländska sagorna har en alldeles egen plats i litteraturhistorien. I slutet av 1100-talet föddes en man som vi idag förknippar med den isländska litteraturen och han skrev verk som bland annat Heimskringla och Den yngre Eddan. Den främste Isländske författaren i modern tid har skrivit romanen Salka Valka och han fick nobelpriset 1955.
a, Vem är författaren bakom Heimskringla och Den yngre Eddan?
b, Vem skrev Salka Valka?

Svar:
1:
a, Mittatlantiska ryggen
b, Surtsey
c, Eyjafjallajökull

2:
a, Snorre Sturlasson
b, Haldór Laxness

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar