Annons

torsdag 14 januari 2016

Lösning resa 92

Ett populärt smeknamn för Sverige är Svedala, resan startar alltså i Svedala. Herrgård och präst är två ostsorter och ett annat namn för osttillverkning är ystning. En ost är alltså ystad, vilket också är denna resas slutmål. Prästkragen är Skånes landskapsblomma.

Hotell Kontinental i Ystad är Sveriges äldsta hotell och från Ystad blickar man ut över Östersjön och där på andra sidan finns det som vi kallar kontinenten (även om Sverige via Finland ligger på samma kontinent). Ystad är känt för sina korsvirkeshus. Steget efter, Pyramiden och Villospår är tre titlar i Henning Mankells serie om kommissarie Wallander.

Torneås tvillingstad är Haparanda och uttrycket från Ystad till Haparanda är ett klassiskt uttryck som nämndes redan på 1820-talet för att beteckna Sveriges nordligaste och sydligaste orter. Idag låter det ju lite konstigt då det finns städer både norr om Haparanda och söder om Ystad, men uttrycket hänger kvar. Krystad koppling är med mest för att Ystad finns med i krYSTAD. Ystad har i flera hundra år varit en hamnstad och idag finns färjetrafik till Polen och Bornholm. Skeppssättningen (ett slags fornminne) är Ale stenar som ligger i Ystad kommun.

Varken A-stad eller B-stad för det är ju en Y-stad. Y är ju nästan sist i alfabetet och Ystad ligger ju längst ner i söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar