Annons

söndag 10 januari 2016

Resa 92

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar synonym till blågult kungarike och reser i östlig riktning mot herrgård och präst i prästkrageland.8 poäng
Kontinental övernattning med kontinenten i sikte finns i denna kända korsvirkesstad och är du här steget efter så är pyramiden definitivt ett villospår.6 poäng
Torneås tvillingstad har en lite krystad koppling till vår stad där många skepp ankrat, men kommunens mest kända skeppssättning finner vi 17 km sydöst om vårt sydliga resmål. 4 poäng
Det är varken en A-stad eller en B-stad som vi söker, nej du får gå betydligt längre än så, ja ända ner till sydligaste Sverige och pittoresk filmstad med 18 000 invånare.2 poäng
Trots anor från 1200-talet är det en nystad vi ankommit. Kan Wallander ge ett sista spår till denna skånska sydkuststad? 


Rätt svar: Ystad

Frågor på Ystad

1: Ystad har på senare år blivit starkt förknippat med kommisarie Wallander och hans poliskollegor och många åker till Ystad för att gå i sin favoritkommissaries fotspår. Krister Henriksson är den som spelat kommisarie Wallander flest gånger men även andra har spelat rollen som kommisarie.
a, Vem har skrivit böckerna om Wallander?
b, Vem spelade Wallander i fem filmer och fyra miniserier mellan 1994 och 2007?
c, Vem spelar Wallander i den engelska versionen?


2: 1599 fick Ystad ett så kallat privilegiebrev som innebar att man fick en särskilt rättighet att exportera en viss vara. Under början av 1800-talet får Ystad på nytt ett uppsving, detta mycket tack vare omfattande smuggling. Smugglingen kom till på grund av en handelsblockad i Östersjön.
a, Vilken var den viktigaste handelsvaran som exporterades från Ystad under början av 1600-talet?
b, Vem införde handelsblockaden i Östersjön?

Svar

1:
a, Henning Mankell
b, Rolf Lassgård
c, Kenneth Branagh

2:
a, Oxar, dessa såldes framförallt till nordtyska städer.
b, Napoleon I

2 kommentarer:

 1. Jag är ute efter frågor kring falkenberg, fanns tydligen i avsnitt 5 2006. Kan verkligen inte hitta varken avsnittet eller frågorna någonstans. Kan du hjälpa mig med det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Spåretbloggen12 januari 2016 kl. 11:24

   Hej, jag hittar inte heller någon information om denna resa. Så vill du ha just frågorna de hade i programmet så får du vända dig till redaktionen på SVT. Annars tycker jag personligen det är roligare att sätta ihop egna frågor som man kan anpassa till de som ska svara. Många tycker att frågorna i programmet är svåra och har en trevligare upplevelse om de kan åtminstone några frågor. Tex så vet de flesta från Falkenberg vad stället Stefan och Krister brukar uppträda på heter, men kanske inte fullt lika många i resten av landet. Ett annat exempel är Hallands floder. Däremot blir det kanske mer det blir en annan fördelning om man frågar om vilken belgisk fotbollsklubb Pär Zetterberg förknippas med.

   Radera