Annons

torsdag 28 januari 2016

Lösning resa 96

Vi lämnar den sydfranska staden Bayonne som fått en skinka uppkallat efter sig och området här nere är ett känt surfparadis. Bordeaux är Frankrikes femte största stad och Frankrikes statsform heter Femte republiken, grundat 1958 med Charles de Gaulle i spetsen. Bordeaux är framförallt känt för sitt vin, därav referensen uppkorkade flaskor men läser man noga så finns en till ledtråd här. dukat BORD Å uppkorkade.

Brittiska flygvapnet är RAF och ölen är en ALE, det ger RAFALE som är namnet på ett franskt stridsflygplan som är en av JAS Gripens främsta konkurrenter. Guld har kemiska beteckningen Au och guldkantat au är aux, alltså: här BORDE AUX inte vara... Korkad information är återigen en referens till vinet.

Studentsången som har I sommarens soliga dagar som melodi heter Bordeaux Bordeaux. Om du ska koppla in din mobiltelefon med kabel till bilstereon så stoppar du den i AUX (Förkortning av auxiliary) och Bordeaux slutar ju på AUX.

Området runt Bordeaux är känt för sin flygindustri och cirka 20 000 personer jobbar här inom flygbranschen. här BOR DÅ och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar