Annons

torsdag 21 januari 2016

Lösning resa 93

Vi lämnar staden Keflavik där Islands största flygplats finns och flygplatsen byggdes av USA under 1940-talet. Reykjavik betyder  rökig vik (reykja = rök). Bukt med bifall = ja-vik. Randal Kleisers har gjort filmen Blå Lagunen (1980) och ett av Islands främsta utflyktsmål är en varm källa vid namn Blå Lagunen.

Ölfloden syftar på Lars "Lasse" Lagerbäck som haft stora framgångar med sitt isländska fotbollslandslag och han är nu omåttligt populär på ön. Lager är ju en sorts öl, och bäck en liten variant av flod. Skyr är Islands internationellt kända yoghurt. Valår syftar dels på att Island som ett av få länder bedrivit valjakt men även på att Alltinget är det äldsta existerande parlamentet i världen, alltså det har varit väldigt många val.

Ronald Reagan (väst) och Michail Gorbatjov (öst) hade ett uppmärksammat möte i Reykjavik 1986. Bobby Fischer blev världsmästare i schack 1972 efter en seger mot Boris Spasskij och matchen som kallades århundradets match spelades i just Reykjavik. Samtliga saker ger det isländska parlamentet, Alltinget. Reykjaviks kanske främsta landmärke är Hallgrimskirkja och kyrkan är med sina 74,5 meter öns näst högsta byggnad.

IS-LAND låter ju ganska kallt och med tanke på sin latitud borde det vara så men tack vare golfströmmen har Island svala somrar medan medeltemperaturen på vintern ligger runt nollan. Island är känt för sina varma källor. Island är kargt och det växer inte så värst mycket skog på ön. Björk är kanske Islands mest kända artist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar