Annons

fredag 6 november 2015

Resa 74

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar en splittrad stad för resa mot en annan. Man kan i princip säga att Sean Connerys besök här startade global konflikt, det är i alla fall startskottet på denna resa.



8 poäng
Höjd av sjögräs och ful ankunge savar, förlåt, stavar, er i rätt spår. 19 juli och moralisk indianledare är initial respektive terminal information. 



6 poäng
Amerikanska toner har varit med om att skriva historia i detta unga BH-land med 24 mil låg kust.


 
4 poäng
Vi söker mångkulturell stad med feminin inledning och med 650 000 invånare i 2-delat balkanland som är faktiskt är 3-delat.




2 poäng
Vi är nu framme i Bosnien och Hercegovinas huvudstad där Sara är ett gångbart namn.





Rätt svar: Sarajevo


Frågor på Sarajevo


1: Balkanhalvön har varit hårt utsatt för krig och konflikt genom åren. 1992 började delar av det forna Jugoslavien att bryta sig loss och i omgångar har landet splittras. Idag består landet av sju självständiga länder, även om Kosovos självständighet inte är erkänd av alla länder. Kan du peka ut Bosnien och Hercegovinas grannländer?




2: I Sarajevo 1954 föddes en pojke som sedemera ska bli landets främste regissör. 1981 kom hans debutfilm Kommer du ihåg Dolly Bell och därefter följer fler prisade filmer. Vid filmfestivalen i Vendig 1998 tilldelas han ett silverlejon för bästa regi. I denna komedi om småtjuvar på Balkan får man även höra när gangsterkungen Grga Pitic citerar Humphrey Bogart. Vem är regissören och vad heter filmen?

3: Vinter-OS i Sarajevo 1984 blev ett ganska lyckat spel från Sveriges sida. I avsaknaden av Ingemar Stenmark som inte tilläts ställa upp då han ansågs vara ett proffs tog Sverige 4 guld och blev därmed 5:a i medaljligan. Förutom Gunde Svans guld på 15 km och Tomas Wassbergs guld på 50 km togs alltså två ytterligare guld. Vilka tog dessa guld?



Svar

1:

2: Emir Kusturica och Svart katt, vit katt.

3: Stafett 4x10 km längskidor herrar(Wassberg, Kohlberg, Ottosson och Svan) och Tomas Gustafsson (Skridsko)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar