Annons

onsdag 11 november 2015

Lösning resa 74

Resa 74 inleds i Split (SPLITtrad) och avslutas i Sarajevo (splittrad av krig och av av olika folkslag). Sen kommer lite ledtrådar till skotten i Sarajevo som inledde första världskriget. Pricip = Gavrilo Princip (mannen som sköt ärkehertigen och hans fru), Sean Connery är ju från Skottland, hans besök i Sarajevo ger alltså Skotten i Sarajevo. Startskott = skottet som startade kriget.

1984 hölls vinter-OS i Sarajevo och två de svenska guldmedaljörerna var Tomas Wassberg (Vass-berg=hög av sjögräs) och Gunde Svan (Svan= ful ankunge). Sava är floden som rinner genom Sarajevo. 19 juli har SARA namnsdag. Moralisk indianledare är Bolivias president EVO Morales.

Fredsförhandlingarna efter bosnienkriget hölls i DayTON, Ohio. En av de som medverkade i avtalet var den amerikanske presidenten Bill ClinTON. BH-land = Bosnien och Herzegovina.

2-delat syftar på Bosnien och Hercegovina. 3-delad syftar dels på att det bor både kroater, serber och bosnier i landet men även att det faktiskt består av tre olika regioner, Federationen Bosnien och Hercegovina, Republika Srpska samt Brcko-distriktet. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar