Annons

fredag 30 oktober 2015

Resa 73

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar rovfågelstad och reser norrut mot stad där Melodikrysset, Karlavagnen och Radiosporten ger dig en hel armé av ledtrådar. Anesteserade med k är en långsökt ledtråd.



8 poäng
Parispark återfinns i staden där Timboholmsskatten hittades. Sankta Elin och I9 tillhör bägge stadens historia, tänk att de skulle avsluta här.



6 poäng
Staden vi söker trängs mellan ettan och tvåan i dubbel bemärkelse. Placera biljardkäpp och verkställande direktör mellan svenskt domän och du har staden.



4 poäng
Vi fortsätter färden längs västra stambanan mot handbollsstaden vid Billingens fot känd för spelutveckling och volvoindustri.



2 poäng

Vi är inte på väg till någon sjö, även om det inledningsvis låter så utan till Västergötlands 4a.







Rätt svar: Skövde


Frågor

1: Skövdesonen Tomas G:son är en av de mest produktiva låtskivarna i Melodifestivalen. G:son skriver inte bara många låtar utan också framgångsrika låtar och vid tre tillfällen har Tomas bidrag vunnit den svenska omröstningen. Låtarna är Lyssna till ditt hjärta, Evighet och Euphoria. Vilka är artisterna och vilka år vann dessa bidrag?

2: Skövde är och har varit ett starkt militärt fäste och idag finns förbanden P4 och TrängR i Skövde. Historiskt sätt har även I9 och K3 funnits i Skövde. Vad står bokstäverna P och I för?

3: Billingen är ett av Västergötlands tretton platåberg och har sin högsta punkt 304 meter över havet. Dessa platåberg består av sedimentära bergarter och har bildats under 130 miljoner år. För att minnas det 6 olika lagren som bergen består av finns det en ramsa som lyder USA kl 3. Nämn minst 3 av dessa lager. 1 poäng per lager, max 3 poäng.


Rätt svar

1: Friends 2001, Carola 2006 och Loreen 2012.

2: P = Pansar, I = Infanteri.

3: Urberg, sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer, trapp (diabas)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar