Annons

måndag 26 oktober 2015

Lösning till resa 72

Vi lämnar den gamla huvudstaden Nanjing(Nanking) som just betyder den södra huvudstaden. En bergsluttning kan även kallas ett hang (vanligt förekommande i alpin skidåkning bland annat), alltså sHANGhai. 99 % av Shanghaiborna är HANkineser. Mindre än 50% hon är mest utfyllnad men med en tanke på Kinas enbarnspoltik som medförde att fler pojkar föddes, även om det statistiskt sett alltid föds något fler pojkar.

Vallomoprodukten är opium och opiumkrigen utspelade sig i Kina i mitten av 1800-talet mellan den kinesiska Qingdynastin och kolonialmakterna och bland annat ockuperades Shanghai. Staden som bara ska ha och ha syftar på dubbla ha i ortsnamnet (sHAngHAi). Shanghai Noon (noon betyder ungefär mitt på dagen) är en komedifilm med Owen Wilson och Jackie Chan.

Pinnar på ger en hint till kinesiska pinnar. Shanghai är finansiellt centrum i Kina och här finns en av börserna (den andra i Hongkong), här finns även världens största hamn.

Nyligen uppfördes det 632 m höga Shanghai Tower men den kanske mest kända byggnaden i Shanghai, i alla fall historiskt sett, är TV-tornet Pearl Tower. Shanghai slutar på AI (vilket låter som ett smärtsamt slut)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar