Annons

lördag 21 februari 2015

Lösning resa 67

DeLaval, tidigare AB Separator har sitt huvudkontor i Tumba där denna resa tar sin början. Ishockey/fotbolls/golfspelaren Sven Johansson är mer känd under namnet Tumba. Resans slutmål är Södertälje och här finns både Östertälje och Västertälje. Amundsen var först på Sydpolen och Zakopane ligger i södra polen (sydpolen) och Sydpoolen är namnet på Södertäljes stora badhus. Dodde är Marcus Wallenbergs smeknamn och Marcus var styrelseordförande för Scania under många år och har ett fordonsmuseum uppkallat efter sig.

Södertäljekringlan är ett känt kaffebröd från staden där BJÖRN Borg växte upp. Svensk pappersjätte är SCA och upp och nervänd sexa är en nia, alltså SCA NIA. Opels kanske mest kända modell är Astra och Astra, numera Astra Zeneca är en stor arbetsgivare i staden.

Södertälje sluss förbinder Östersjön och Mälaren via Södertäljekanal. Anstalten Hall (entrerum) ligger i Södertäljes utkant. En av Södertäljes närorter är Järna som bland annat har en fin golfbana.

Tom Tits är ett populärt experimenthus i Södertälje och staden ligger ca 11 mil söder om Norrtälje. Garageporten syftar på Björn Borgs träningskamrat.

Södertälje ligger i Södermanland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar