Annons

lördag 21 februari 2015

Lösning resa 66

Denna resa startar i Estniska Narva som ligger nära den ryska gränsen och där Sverige vann en avgörande och imponerande seger över den ryska armen. Narva ligger strax intill finska viken och något längre in i viken ligger denna resas slutmål, St Petersburg. St Petersburg har tidigare gått under namnet PetroGRAD och LeninGRAD. Äta = käka eller tjeka som man kan säga på dialekt är också namnet på den tidiga sovjetisk underrättelsetjänsten som var kopplad till St Petersburg. Boney M-hiten är Rasputin. Rasputin var en mystisk man med starka band till tsarfamiljen som bodde i staden.

Bertil Enströring är en karaktär ur skrotnisse och han är en eremit (enstöring) och Eremitaget är ett KONSTmuseum i Sankt Petersburg (ett av världens främsta). En del av museet ligger i Vinterpalatset. Vinterpalatset är ett stort grönt slott uppfört i barrockstil. Prospekt syftar på den kända huvudgatan Nevskij prospekt. Dostojevskijs kända roman Brott och straff utspelar sig i St Petersburg. 900 dagar syftar på Tysklands belägring av staden under andra världskriget.

Det duktiga fotbollslaget Zenit kommer från Sankt Petersburg. Staden var LEN IN i andra världskriget (staden hette Leningrad under andra världskriget) och var som sagt sliten efter 900 dagars belägring. Ett kryss ut K är ryss.

Staden ligger längst in i Finska viken och den grundades av Tsar Peter den Store. Oktoberrevolutionen inleddes 1917 och gjorde att bolsjevikerna tog makten i landet.

Peter, Peter och Peter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar