Annons

onsdag 11 februari 2015

Lösning resa 64

Denna resa går från STORuman som, liksom resans slutmål Arvidsjaur ligger i Sverges största landskap, nämligen Lappland. Arvidsjaur har inte särskilt många invånare men ändå ungefär dubbelt så många som Storuman. Muskulös ljungskilebo syftar på materialhanteringsföretaget Starke Arvid som även var namnet på Ljungskile SKs hemmaarena under några år. Den emigrerande drängen i Mobergs Utvandrarserie heter Arvid. Jaktfågel i rött rum syftar på Arvid Falk i Strindbergs Röda rummet. Jaur är sjö på samiska. Jakande tidsvisare är ett JA-UR.

Räkna kallt syftar på att det är ganska kallt i Arvidsjaur och att staden är internationellt känt för att många fordonstillverkare gör sina vinterprov här. Aurora Borealis(norrsken), att man bor glest och att det finns renar ger en ledning till att det är en norrländsk ort vi är på väg till. arvidSJaur. Armens jägarbataljon har bas i Arvidsjaur.

Turism och i synnerhet fisketurism är en viktig inkomstkälla för Arvidsjaur och orten är känt för bland annat sitt rödingfiske. Med ett ytterst aktuellt resmål menas att fordonstillverkare just när denna resa skrevs(30 januari) är i full fart med att testa sina fordon här. Solnakaffet är Arvid Nordquist(som kan värma i kylan). Lappa(lappland). Vägarna 45an och 95an möts i Arvidsjaur.

Utfall av testamente är ett ARV. 

2 kommentarer:

  1. Nja fordonstillverkarna gör inte sina vintertest i Arvidsjaur men däremot i det ganska näraliggandes Arjeplog.

    SvaraRadera
  2. På Spåretbloggen24 december 2015 kl. 14:17

    Hej och tack för din kommentar. Självklart är det uppskattat när faktafel uppmärksammas. Enligt mina efterforskningar som innefattar bland annat Arvidsjaur kommuns hemsida och samtal med testförare som varit på plats, så kör vissa fordonstillverkare sina vinterprov i Arvidsjaur. Men även Arjeplog används för vintertester, men då av andra tillverkare.

    SvaraRadera