Annons

lördag 3 januari 2015

Lösning till resa 60

Resan går från Nynäshamn till Stockholm. Färsk=Ny och Udde=näs. Färjad stad syftar på färjetrafiken från hamnen i Nynäshamn. Festglad plats är Stureplan och här finns skulpturen "Svampen", fungi på latin. Stockholm kallas Mälardrottningen (Mälaren är Sveriges tredje största sjö). I Stockholm bor också Kronprinsessan Victoria som är hertiginna över Västergötland, där tranan är landskapsdjur och ljung landskapsblomma.

Stor zoologisk hage är Djurgården. En märr är ett en hästhona, alltså ett sto (STOckholm). De sunda och soliga omgivningarna är kommunerna Sundbyberg, Solna och Sollentuna. Queen Elizabeth och Ingrid Bergman är två rossorter och Sveriges regering(verkställande sällskap) håller till i Rosenbad (bad=dopp).

Stockholm kallas även för Eken(Ekar användes vid skeppsbyggnad och därför beslutade man att alla Sveriges ekar skulle tillhöra krona). I Stockholm finns söderMALM, NorrMALM, osv. Silicon Valley i Kalifornien är världens största data- och it-centra och Kista är Sveriges motsvarighet. Vädersolstavlan är en känd målning som hänger i Storkyrkan. Fälld fura är en stock, STOCKholm.

Gondolstaden är Venedig och Stockholm kallas tack vare allt sitt vatten för Nordens Venedig. Lasse Berghagens kanske mest kända låt är Stockholm i mitt hjärta. Stockholmssyndromet och globen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar