Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 45

Denna resan går från Wien till Budapest. Blöt stad syftar på drycken vin som kan kopplas till Österrikes(Ö-land) huvudstad. Ungern(U-land) och Österrike var fram till 1a världskriget slut en dubbelmonarki. I Budapest verkade Raoul Wallenberg(biffen) under slutet av andra världskriget med att dela ut svenska pass(passande).

Mannen utan öde och Steg för steg är 2 verk av den ungerske nobelpristagaren Imre Kertesz som är född i Budapest. Att köpslå är att BUDA(pest). Ungerns valuta är Forint. Sen kommer en lite klen beskrivning av en Budapestbakelse/rulle.

Att Ungern inte är gammalt syftar främst på UNGern men Budapest har anor från 100-talet och just Buda har varit huvudstad sedan 1300-talet. Filmen The Budapest Grand Hotel från 2014 har fått fina recensioner och beskriver livet under mellankrigstiden. Ungern och Budapest är känt för sina SPA och varma bad. Siddhartha Gautama eller Buddha som han också kallas ger tillsammans med sjukdomen pest, Buddha-pest. Franz Liszt var en känt kompositör från Ungern.


Ungern är känt för sina paprika(spansk peppar)odlingar. Pest eller kolera…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar