Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 39

Resan går från Limerick på Irlands västsida till Dublin som ligger på östra sidan av ön. En limerick är ett versmått uppkallat efter orten Limerick. Grupen U2 är från Dublin och deras namn syftar dels på det amerikanska flygplanet U2 men även "You too" (Du också). På Irland kör man vänstertrafik. Men då måste DU BLINka vänster.

Infraröd strålning förkortas IR. En gyllene harpa är Irlands statsvapen. Dublinfödda James Joyce skrev romanen Odysseus som syftar på huvudpersonen i Homeros klassiska verk, där slaget om Troja är en av delarna. Oscar Wilde är en annan stor författare från Irland. Hurling är en Irländsk nationalsport.

Floddans eller riverdance är en klassisk irländsk dans. Ett anspråkslöst förslag är titeln på Jonathan Swifts kända satir om Fattigdomen på Irland. Ännu en litterär koppling är Samuel Becketts I Väntan på Gordot. Två mörka drycker som är typiska för Irland är ölen Guiness och whiskeydrinken Irish coffee.

Irlands är uppdelat i två länder och vi reser inte genom Nordirland, alltså genom södra. Irland kallas den gröna ön. Skyddshelgonet som firas ordentligt varje år är St Patrick. Johnny Logan och U2 är musikaliska ledtrådar.

Att DU BLINt litar på dessa ledtrådar är EI REkomenderat. Då kan DU BLI Negativt överraskad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar