Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 37

Resan går från Uruguay till Argentinas huvudstad Buenos Aires som ligger vid Rio de la Plata(silverfloden på spanska). Milonga är en mindra bra ledtråd men det är iallafall en dans och musikstil från området men tanken var att det skulle utläsas som något i stil med "milslånga stränder". Buenos Aires betyder ungefär staden med den goda luften. Både Uruguay och Argentina har en sol på sina flaggor. Mustachen är en tangorabatt.

Fotbollslaget Boca Juniors har ett blågult matchställ och deras största rivaler är River Plate som fått sitt namn efter Rio de la Plata. ARGentina har präglats av oroligheter och de inre stridighetena under militärdiktaturen 1976-1982 kallas det smutsiga kriget. Jaktfågelns ö-rike är Falklandsöarna som Argentina invaderade med en konflikt med Storbrittanien som följd.

President palatset, Casa Rosada är rosafärgat(Arkitekter bakom byggnaden är svensk-argentinarna Carl August Kihlberg och Henrik Åberg). Alaine Paige spelade huvudrollen i musikalen Evita och Madonna i filmen(Evita handlar om den förre argentinska presidenthustrun Eva "Evita" Peron. Flera nazister valde att fly till Argentina efter andra världskriget.

Argentinas bördiga slättland heter Pampas och Evert Taube skriver om Fritiof och Carmencita i sina visor. Juan Peron och hans fruar Eva Peron och senare Isabel Peron(som efterträdde Juan som president 1974) har betytt mycket för Argentina. Diego Maradona vann VM guld i fotboll 1986 åt Argentina bland annat efter ett mål med handen(Guds hand som den kallats) i kvartsfinalen mot England. Världens bästa fotbollsspelare heter idag Lionel Messi.


(Ett anagram är ett ord som gjorts om till ett annat genom att kasta om bokstäverna i ordet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar