Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 33

Resan går från Potsdam till Berlin. Röd folkmördare är Röda Khmerernas ledare Pol Pot. Hans fru är är då Pots dam. Man kan faktiskt åka pendeltåg mellan Potsdam och Berlin(Läs Bär lin). Lyfter upp(Bär) blåblommig nyttoväxt(Lin). Floden som rinner genom Berlin heter Spree.

Två klassiska plater i Berlin är Potsdamerplatz och Alexander(Tsaren)platz. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirches nya utformning kallas i folkmun läppstiftet och puderdosan. Unter den linden(Under lindarna) är en känd paradgata. Köpenick är en stadsdel i Berlin och berlinermunk är ett smaskigt bakverk.

Eisbären(isbjörnarna) Berlin är ett hockeylag och Hertha(Fredrika Bremers bok och Fredrika Bremer-förbundets tidskrift) Berlin är inte direkt strålande numera. Världsrekordet på 100 m, 200m och i Maraton är alla satta i Berlin. Sommar OS 1936 dominerades av den mörkhyade Jesse Owens till nazisternas stora förtret. Bravo och Charlie var två checkpoints vid berlinmuren.

Tyskland hade tyska mark som valuta före euron och Berlin var en viktig del i Kalla kriget. Brandenburger Tor är krönt med en quadriga-staty.

Berlin, Berlin och sen lite vanlig Berlinmat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar