Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 30

Vi åker från Nürnberg i gamla Västtyskland där några av de ledande nazisterna efter andra världskriget dömdes. Resan går sedan in i Tjeckien mot huvudstaden Prag. Silverbibeln som nu finns i Uppsala hämtades som krigsbyte från Prag 1648. Gravsten för kreatur är KO RUNA, Tjeckiens valuta.

Amerika och Processen är 2 av den pragfödda författaren Franz Kafkas mest kända verk. Med sammet kan man klä en möbel och Sammetsrevolutionen är namnet på 1989 års revolution.

Prag är en gammal och vacker stad. Våren syftar främst på Pragvåren som 1968 års oroligheter i staden benämns. Karlsbron är en känd bro i Prag, uppförd av Karl IV 1357. Charta 77 var en regimkritisk rörelse på 70- och 80-talet där bland annat den blivande presidenten Vaclav HAVEL ingick.

Tjeckiens nationalsport är ishockey och landet tillhör de främsta i världen inom sporten, mycket tack vare den levande legenden Jaromir JAGR. Att PRag är bäst på PR säger ju sig självt. Tjeckien är världsberömd för sitt goda öl och i ordet upPRAGgad har staden smugit sig in.


Tjeckien var fram till 1992 en del av Tjeckoslovakien. Man kan betala med Check igen(låter som Tjeckien) Sätter P syftar bara på att Prag börjar på P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar