Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 26

Vi åker från Rättvik(Korrekt inbuktning = Rätt vik). Kulla är ju benämningen på en flicka från Dalarna och dalar syftar just på landskapet Dalarna. Den blå färgen är känd som dalablå och vårt slutmål har smygit sig in i slutet av meningen(lag MORA l). Vår stad är alltså Mora. För ca 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner i området och bildade det vi kallar Siljansringen. Kratern är den största i Europa.

Det var på Mora stenar på Mora äng som de svenska medeltidskungarna kröntes. Men denna plats ligger sydost om Uppsala och hör alltså inte alls ihop med staden Mora. Filtrerande, välväxt ölänning ger sjön Siljan som Mora ligger intill.(Filtret ger sil och välväxt ölänning syftar på den öländska fyren Långe Jan.) Klockan är ju så klart Moraklockan.

Joacim Cans i rockbandet Hammerfall kommer från Mora och det är morakniven som är den kniviga ledtråden. Midsommardans är en målning av bygdens stora son Anders Zorn. Fader Abraham och Tigerjakt är två låtar av musikduon Mora Träsk och björnar finns det gott om i området.

Vem känner inte till Gustav Vasas(Gustav I) klassiska äventyr i Dalarna. Arom är Mora baklänges och mas är en kille från dalarna.


I fäders spår för framtids segrar är mottot för Vasaloppet. Stakande Nisse är skidåkaren Nils "Mora-Nisse" Karlsson som vann Vasaloppet 9 gånger. Rödmålad pålle är Dalahästen som ger MOR Arbetshjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar