Annons

måndag 17 november 2014

Lösning rill resa 6

Denna resa går till Paris och vi lämnar Le(smila) Havre(sädesslag). Paris är namnet på prinsen av Troja, känd från filmen Troja och Homeros Illiaden. 1958 utropade Frankrike den  femte republiken som gäller som landets statsform än i dag. Vikingen Rollo erövrade Normandie på 900-talet och plundrade Paris flera gånger. Johnny Weissmuller har förutom spelat Tarzan i 12 filmer även vunnit 3 OS guld i simning vid OS i Paris 1924.

Paris är en riktig kulturstad och floden Seine delar staden i 2 delar. Den röda kvarnen översätts till Moulin Rouge är ett nöjespalats men också en film. Amelie från Montmartre var en film med premiär  2001. Victor Hugo skrev ringaren i Notre-dame och Notre. Dame kallas också Vår Fru vilket syftar på helgandet av jungfru Maria.

Två och Två är PAR som tillsammans med skridskor bildar PAR IS. Freden för första världskriget hölls i Versailles. 1889 firande man 100-års jubileet av franska revolutionen med att hålla världsutställningen till vilken man uppförde Eiffeltornet. Stormningen av Bastiljen var startpunkten av revolutionen 1789.


Walt Disneys Disneyland i Paris är ett av de populäraste turistmålen. Staden har många museum men Louvren är det mest kända. Frankrike och vin är ju en allmänt känd koppling.

RIS, PARar, EIFFELtornet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar