torsdag 1 november 2012

PremiärfestDen stora premiärfesten närmar sig med stormsteg, och varför inte passa på att bjuda hem vännerna på en helkväll med På Spåret. Värm upp inför det riktiga På Spåret med resor du skrivit själv. Resorna kan vara spridda över hela världen, men av egen erfarenhet är ett lokalt upplägg det mest lyckosamma. Visst kan det vara lite knivigt i början, så jag tänkte ge några tips.


1.  Kolla upp intressanta resmål och välj ut 5-6 som verkar extra roliga. Gör en snabb koll på wikipedia och se efter så det finns mycket information om orten(om du inte sitter på all fakta själv), det är svårt att göra nåt bra utan många ledtrådar. Bestäm dig för 3 stycken.


2. Börja med att göra en ordentlig research. Googla, läs på wikipedia och kolla på kartor. Skriv ner alla saker staden är känd för(sevärdheten, smeknamn mm), vilka kända personer som bor/kommer från stället(gärna namn som går att leka lite med) samt vad som finns i närområdet. Tänk på vilka som är din publik och vad de tycker är kul. Försök använda så många ledtrådar i de tävlandes intresseområde. Stryk ledtrådar som du vet att ingen känner till.  


3. Nu har du förhoppningsvis en lång lista med information. Börja att leka med orden, se det lite som att spela Alias. Kan ordet beskrivas  på andra sätt? Använd synonymer!! Hur ser ortsnamnet ut? Dela upp och se om delarna kan användas som ledtrådar(Till exempel Örebro, Öre(liten peng) och Bro(överfart). Para ihop ledtrådar som behandlar  ungefär samma saker(till exempel så bör samtliga ledtrådar om sport placeras under en poängkategori).


4. Dela upp i poängnivåer, 10, 8, 6, 4, 2 poäng. Gå igenom listan och rangordna svårighetsnivån, placera sedan ledtrådarna under lämplig kategori. 


5. Börja formulera meningar med ledtrådarna. Låser det sig kan du prova att byta ledtrådar mellan kategorierna. Placera en riktigt klurig ledtråd om stadens namn eller något mycket välkänt på 10 poäng.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Google+