Annons

tisdag 30 oktober 2012

Lösningar resa 10-19

RESA 19

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar landets etta och reser norrut mot godisberg. Om du vill besöka vårt resmål är perioden januari bra. 


Resan går från Brasiliens största stad Sao Paulo till Rio de Janeiro där man hittar berget sockertoppen(godisberg). peRIO DEn janeiro(januari på portugisiska)
 

På 8 poäng
Målvakts-Kalle ger er inledningen av vår storstad. Ari o Dejan e ironiska när de säger att 21 är ett viktigt tal i min agenda.


Stor hjälte när Sverige vann VM brons i fotboll 1950 i Brasilien var Kalle Svensson som fick smeknamnet Rio-Kalle. aRI O DEJAN E IROnisk.... FN:s miljöprogram Agenda 21 antogs på miljökonferensen i Rio 1992.
.

På 6 poäng
Olympiska spelen hålls här 2016, arenan är maracana, men kommer capoeira vara en gren? Gör inget dumt i denna staden för Cristo Redentor ser allt.


Sommar OS kommer hållas i Rio 2016 och Maracana är en klassisk fotbollsarena som länge var världens största. Capoeria är en slags brasiliansk kampsport. Jesus statyn, Cristo Redentor är ett av Rio:s mest välkända landmärken.

På 4 poäng
På karnevalen dansar man samba och på Ipanema lirar man boll, vi är i gammal portugisk koloni. Komisk Brännström är en ledtråd.


Karnevalen i Rio, samba och den populära stranden Ipanema där ungdomarna spelar fotboll. komikern är Brasse Brännström.

På 2 poäng
Zico, Ronaldo och Romario har alla solat på Copacabana. Här är vintern varm och i denna period e jane i ropet.


i denna peRIOD E JANE I ROpet 


RESA 18
På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar järnvägsknut och reser österut mot solen. Avgången är ledande.


Vi åker från Ånge till SUN(sol på engelska)dsvall och avgÅNGEn är ju en ledtråd.
 

På 8 poäng
Vi färdas i landskap med många sköna fornlämningar och målet är stenstaden. Om du hamnar i älven får du ta till alla medel, paddla, simma eller flyta.


Medelpad har hela 2600 bevarade fornlämningar och flera av dessa i Sköns socken.Efter stadsbranden 1888 byggdes Sundsvalls stadskärna av stenhus, därav stenstaden. till alla MEDEL PADdla sim...
 

På 6 poäng
1879 strejkades det på sågverken, särskilt på Alnön. En kille från Östersund svallt visst ihjäl då.


Sundsvallsstrejken 1879 var Sveriges första strejk i det sågverkstäta Sundsvall och närliggande Alnön. från ÖsterSUND SVALLt vis...
 

På 4 poäng
I vår ztad som är i anslutning till Timrå kan du ta en sund svallkande drink. Bottnar du i havet?


Henrik Zetterberg kallad Z är en ishockey stjärna som började sin karriär i Timrå. ta en SUND SVALLkan...Öster om Sundsvall ligger bottenhavet(bottnar du i havet)
 

På 2 poäng
Regissören Kjell Sundsvall kommer inte härifrån. Norrlands trea är slutmålet.


RESA 17

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar silver-Anna och åker mot rött ljus i norr. Resan går från en huvudstad till en annan i dubbelt land.


Resan går från Haag(Skidåkaren Anna Haag har 2 OS-silver och ett VM-silver i bagaget) till Amsterdam där området Red Light(rött ljus) District ligger. Amsterdam är officiell huvudstad medan Haag är den administrativa huvudstaden. Landet kallas både Nederländerna och Holland.


På 8 poäng
Länderna på neder halvan är talrika här, särskilt Surinam. Pontus Wernbloom och Lennart Johanssons pokal ger er det drottningsstyrda landets mitt.
 
Amsterdam har många invandrarna från sina forna kolonier som ligger på NEDER(länderna) halvan. Beatrix I är Nederländernas drottning. Ledtråden med Pontus Wernbloom tänker jag inte redovisa.


På 6 poäng
Denna konstiga huvudstads kaffeaffärer är världsberömda och om du inte är helt ute och cyklar borde ledtråden tvättmedel inte vara en helt åt fanders, ar du med? 

 


I Amsterdam finns mycket konst av bland annat van Gogh. Coffeeshops är en typ av café från Nederländerna där man får sälja  cannabis. Amsterdam är en riktig cykelstad och fotbollslaget heter AJAX, vilket också är ett namnet på ett tvättmedel. Den holländske stormålvakten Edwin van der Sar(uttalas Fan der Sar) med rötter i AJAX är ledtråden till helt åt FANDERS, AR du med.

På 4 poäng
Känd dagbok skrevs i vår stad där färggrann vårblomma pryder. Slå på TV:n och ta en Heineken för på en av kanalerna är det skridsko.


Anne Frank skrev sin berömda dagbok i Amsterdam och tulpaner är ju nästan synomymt med Holland. Heineken är ett holländsk ölmärke. Amsterdam är känt för sina kanaler där landets många mycket duktiga skridskoåkare tagit några skär.


På 2 poäng
En hamster dammar av stadens cykeltäta gator. Om du inte vet var i är än så kommer sista tipset här: Om du får holl, andas långsamt.


en hAMSTER DAMmar av... och om du får HOLL ANDas lång... 


RESA 16

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar petroleum gigantens vattendrag efte oss och åker söderut mot det asiatiska plommonets. En resume återger stadens historia bra, 1714 och 1809 är bryska årtal som säger sig självt.

Petroleum- eller oljegigant är Shell vi lämar alltså Skellefteå för resa mot Umeå. Ume är en asiatisk plommonart och dess vattendrag ger Umeå. En resUME Återger...Ryska trupper härjade i området både 1714 och 1809(bRYSKA årtal)

På 8 poäng.
Det blåvita hjärtat klappar för många i stad där IKSU är inne i portföljsport. En herre från Haga spred skräck, liksom en kille från Röbäck.


Det bor många finnar i Umeå och IKSU är ett mycket bra daminnebandylag (bandy kallas ju portföljsport). Hagamannen härjade i Umeå. Killen från Röbäck är Per Elofsson som var en grym längdskidåkare.


6 Poäng
Nationen är viktig i vår universitets stad där det rinnande vattnet är stadens namn nära. Om du tycker den här ledtråden är skum e Ålö en frontalt lastad svårighet.

Studentnationerna är viktiga på Umeå universitet. Ume älv mynnar i närheten av Umeå. är skUM E Ålö en...Ålö är en tillverkare av frontlastare till traktorer med bas utanför Umeå.

På 4 poäng
Före detta försvarsminister och isländsk sång för tankarna till det träd som staden förknippas med. Staden brinner för kultur och har själv gjort det samma flera gånger. Vi är i västra delens botten.

Umeå kallas björkarnas stad och Anders Björck(försvarsminister 1991-1994) och Börk(isländsk artist) är ledtrådar. Umeå har stått i lågor flera gånger och ligger i Västerbotten.

På 2 poäng
En prickfri Märta satte guldkant på staden, men inte i sumeåbrottning. Forumen i björkarnas stad är numera ett instrument för att argumentera mot opiumets framfart.


Fotbollsspelaren Marta hjälpte Umeå IK till stora framgångar. sUMEÅbrott...ume, ume,ume. 


RESA 15

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar regeringschefens stad och reser mot inledande skidskytt, vi avslutar med Gustafs kusin. Hårdråd kung grundlade staden för 1000 år sedan, tyrannens ättling och namne gav staden sitt
förra namn
.

Vår regeringschef heter FREDRIK Reinfeldt och hans stad är således Fredrikstad. En av Norges alla duktiga skidskyttar heter Alexander OS. Seriefiguren Gustaf är en katt och ett av kattens släktdjur är Loet. Staden som söks är OS LO. Harald Hårdråde ska ha grundat OSLO ca 1048 och Kristian II:s(tyrannen) kusins barnbarnsbarn Kristian IV ska ha gett Christiania sitt namn. 

På 8 poäng
En stor sak styr staden som 1952 fick inledande betydelse i dubbel bemärkelse. Blicka Fram mot 2011, då samlas åter eliten här.

STORtinget heter Norges parlament och 1952 arrangerades OS(inleder OSlo) i OSLO. 2011 arrangerades skid-VM i Holmenkollen och Fram var Fridjof Nansens polarforskningsfartyg som nu finns på museum i Oslo.

På 6 poäng
En viss munk med konstnärliga talanger har eget museum, Skogsbolagsjätte har kollen på vintriga idrottsaktiviteter i stad där det alltid är fred.

Den framgångsrika  norske konstnären Edvard Munch har ett museum i Oslo. Holmen är ett stort skogsbolag som har kollen, alltså Holmenkollen, vilket är ett populärt frilufslivsområde, särskilt på vintern. Nobels Fredspriset delas ut i Oslo.

På 4 poäng
Den sjuttonde maj trampar alla stadens innvånare på vår gamla, då gemensamma kung. Att ha alibi sen man skjutit en bok i mål är bra, men beakta i:na först.

Norges nationaldag är den 17 maj och Karl Johans gate i Oslo är uppkallad efter unionskungen Karl XIV Johan. Plocka bort 2 i och du finner IB(i)SEN och BOK(i)MÅL. Henrik Ibsen är en känd norsk författare och Bokmål ett norskt skriftspråk.
 

På 2 poäng
Hos Loke i Davos lottas Carlos loge ut bland en trio slovaker. Men då Tjeckoslovaken Bo slog vad om att en ros lockar mer publik än ett sagoslott so slopades lotteriet.

Hur många OSLO finns här egentligen? 


RESA 14

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar eldhärjad snuskgubbe och ger oss av uppåt landet, fast söderut, men faktiskt även mot öster. Ta dig en svängom i stadens biodling, eller lyssna till tonerna från rastafari-ikonen som hörs i staden en gång om året.
En snuskgubbe kan kallas för bock och en eldhärjad bock finns i Gävle. Vi lämnar alltså Gävle och reser mot Uppsala som ligger i Uppland(uppåtlandet). Uppsala hette tidigare Östra Aros, därav resan mot öster. Biodlingen är ett fluster och Flustret är ett anrikt dansställe i Uppsala. Uppsala arrangerar en Reggaefestival varje år.


På 8 poäng 
Vasa, Linné och Hammarsköld avslutade alla sina resor här. Ag-belagd helig skrift finns i ortens centrala rum på feminin rediviva.
Gustav Vasa, Carl von Linné och Dag Hammarsköld är alla begravda i Uppsala Domkyrka. Ag är kemiska beteckningen för silver och Bibeln en helig skriften. Silverbibeln kom till Sverige som krigsbyte 1648 och finns idag på Carolina Rediviva.


På 6 poäng
Vi är på väg mot hundstjärnans stad där årlig final spelas på de lärdas isbelagda arena. Om du letar lite upptäcker du en stor Domkyrka och idrottsanläggningen Fyrishov här.
Hundstjärnan heter Sirius och det är namnet på en av Uppsalas främsta idrottsklubbar. Mellan 1991 och 2012 spelades SM-finalen i bandy på Studenternas(de lärdas) IP. UPPtäcker, Uppsala Domkyrka. Fyrishov är en stor idrottshall
 

På 4 poäng
Katt utan svans och även en viss gräddnos bor i vår universitetstad, här finns Nordens äldsta. Den uppmärksamme uppfattar uppgiften om att vi avslutar i stort rum som något uppenbart.
Pelle Svanslös och Maja Gräddnos bodde i Uppsala som där Nordens äldsta Universitet finns. UPPmärksamme UPPfattar UPPgiften...UPPenbart(mycket UPP i UPPland och UPPsala) Ett stort rum är en sal
 

På 2 poäng
Vi är på väg mot vårt lands fyra, där mejeri inspirerad flygplats ligger nära. Om du ännu inte hittat svaret så ska jag beskriva var du hittar den. Gå en trappa upp i sal A där har ni staden.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. ARLAnda är den mejeriinspirerade flygplatsen. en trappa UPP I SAL A där ..


RESA 13

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar en nordisk granne och reser söderut mot rullad växtstad. Vi färdas genom entrérumsfågel i Lilians land.

 

Resan går från Varberg till Halmstad. En finne(nordisk granne) är en form av ett var berg. Halm brukar rullas vilket ger Halm stad. Entrérummet är en Hall och fågeln en and vilket ger Halland där Prinsessan Lilian är hertiginna. 

8 poäng  

På torget finns Europa och tjuren och på avrättningskullen växer det almar. Getinge håller till här liksom Lv6.


På Stora Torg i Halmstad finns statyn Europa och tjuren. Galgberget  var tidigare en avrättningsplats. Medecinteknikföretaget Getinge håller till i just Getinge strax utanför Halmstad. Lv6 är militärregementet i Halmstad.

6 poäng
 

Peter och Tomas står för komiken i vår stad där himmelen alltid är blå. Örjan svallar över och Allan drar i sig en GT.

 

Peter Wahlbeck och Tomas Pettersson är från Halmstad. Blåklädda Halmstad BK:s supportrar sjunger " Himlen är blå tack vare HBK" om sitt lag som spelar hemmamatcherna på Örjans Vall. ocH ALLAN Drar i sig en GT(skulle kunna vara Gin och Tonic men syftar på Gyllene Tider). 

4 poäng

På stadens strand trängdes kungligheterna i somras. Japansk bil mynnar här och vi varken äter, lagar eller viskar.

 

Strax utanför Halmstad ligger Tylösand med sin vackra strand. 2010 spelade Kanal 5 in programmet Kungarna av Tylösand. Nissan är ett japanskt bilmärke men även namnet på floden som mynnar i Halmstad. Hallands floder finns i ramsan Laga(Lagan) ni(Nissan) äta(Ätran) vi(Viskan).  
2 poäng
 

Vårt slutmål är Per Gessles hemstad. Ta det försiktigt för vi är i hal M stad.


RESA 12

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar före detta amerikansk tennisspelarfisk och reser norrut mot polyetenkung. I stadens somriga palats minglas det ofta, här kan du också besöka Hälsans och Harmonins trädgård.

 

Den före detta amerikanska tennisspelaren är Michael Chang och fisken en haj. Startmålet, även om det blir felstavat är Shanghai. Polyeten förkortas PE och kung på engelska blir king, alltså Peking. Sommarpalatset som tidigare hette Hälsans och Harmonins trädgård ligger i Peking och att det MINGlas där syftar på Mingdynastin. 

 

På 8 poäng.
I vår stad som även är huvudstad är det förbjudet att äta mandariner, gör du det ligger du risigt till!

 

Peking är huvudstad i Kina och Kina är ett land där mycket är förbjudet(bland annat förbjudna staden). Mandariner syftar inte på frukter utan de kinesiska ämbetsmännen. Ris är stark förknippat med Kina och att ligga RISigt till är inte bra.

På 6 poäng.
Från vår dubbla mångmiljonstad kommer berömd anka. Östgötisk två ger en ledtråd liksom den här bilden.

Peking heter också Beijing(dubbla namn) och den berömda ankan är en pekinganka. Östergötlands näst största stad är Norrköping och Norrköping kallas för Peking. Hunden på bilden är en pekigese.

På 4 poäng.
Viss ringlek avgjordes nyligen här, i stad där kejsaren en gång styrde. Ett besök på fredligt himmelskt torg är ett maoste om du åker hit.

 

Sommar OS arrangerades i Peking 2008(det är ju några år sedan nu). Kina var tidigare ett kejsardöme och styrdes ofta från Peking. Himmelska fridens torg är Stadens mest kända torg och Mao(maoste=måste på småländska) var Folkrepubliken KInas förste president

På 2 poäng.
En enorm mur ligger strax norr om staden, landet är världens folkrikaste. Det pekar åt att vi måste be i jingle bells takt för att hamna rätt.

 

Kinesiska muren. Det PEKAR åt...måste BE I JINGle bells...


RESA 11
På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar hemstad för dansant klövdjur och åker söderut genom litet land. Vårt slutmålet är en sammanvuxen stad, i en del maler man, i en annan köper man.
Vi lämnar Gränna(polkagris=dansant klövdjur) och åker genom Småland(litet land) mot Jönköping. Jönköping(köping=köper) är numera sammanväxt med Husqvarna(kvarn=maler).

På 8 poäng
Till stadens okokta hed har många invandrat, men Viktor Rydberg gjorde tvärtom. Från vår stad kommer framgångsrika paddlare men även kungligt färgade tjurar för vilka målet är livsviktigt.
Om något är okokt är den rå; en hed är en typ av slätt. I stadsdelen Råslätt bor många invandrare. Viktor Rydberg föddes i Jönköping. Jönköpings kanotklubb är framgångsrik med medlemmar som OS-deltagarna Sofia Paldanius och Anders Gustafsson.

På 6 poäng
Mässan är är viktig för staden i dubbel bemärkelse. Fotbollsbröder i förkortad acceleration är den ena, den kyrkliga den andra. Vi är på väg mot viktig stad för 3 världsreligioner men i blågul anda.
Jönköping är ett stark kristet fäste och en mässa är en typ av gudstjänst. Elmia(fotbolls bröderna r ELM och acceleration förkortas a, alltså ELM I A) är en stor mässhall i Jönköping.  Jönköping kallas för Smålands JerusalemJerusalem är en viktig stad för både kristna, judar och muslimer.


På 4 poäng

KD-Alf var länge stadens främste, hans efterträdade har också flyttat till vår frikyrkostad. Grannortens sågar och gräsklippare är bra men det är tändstickorna som gjort staden känd.
KD-Alf är Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson, hans efter trädare Göran Hägglund är också boende i Jönköping. Husqvarna är en stor tillverkare av trädgårdsmaskiner och det var i Jönköping de så kallade säkerhetständstickorna började tillverkas.

På 2 poäng
Jag ska ge dig ett vättigt råd, är du vid den näst största sjön, köp inget.
Vättigt råd syftar på att Jönköping ligger vid Vättern, Sveriges näst största sjö. sJÖN, KÖP INGet.

RESA 10
 
På 10 poäng vart är vi på väg?
Vi lämnar textilmetropol i knallarland och åker västerut mot djuriskt vatten. Väl i hamn kan du övernatta på kacklande biprodukt, hoppas ni behagar.
Vi lämnar den stora textilstaden Borås som ligger i ett område som varit rikt på knallar(försäljare). Det djuriska vattnet är Kattegatt. Kacklande biprodukt är ett ägg och Hotel Eggers i Göteborg är ett känt och mycket gammalt hotell. Haga är en stadsdel i Göteborg(hoppas ni beHAGAr).


På 8 poäng
I våran stad behöver du knappast gå blek för här finns ett stort sminkutbud eller varför inte ta lite rakvatten? För att nå stadens centrum måste du kunna navigera, karta hjälper föga, synd att man inte var orienterare.

 
Sminkutbudet syftar på skanskaskrapan med smeknamnet läppstiftet. Rakvattnet är den kända humorgruppen After Shave. Kompassen är ett köpcentrum i centrala Göteborg.

På 6 poäng
Vill du ha bra utsikt är våran stad ett utmärkt val, Erik på berget kan nog hissa upp dig eller varför inte ta karbinen upp när du besöker Lille skutts hemland. Mytologin spelar stor roll här såväl asar som greker, det är kanon.

 
Glenn Hysén tränar fotbollslaget Utsiktens BK. Eriksberg med den mäktiga varvskranen ger bra utsikt. Lisebergstornet var tidigare ett utsiktstorn och Liseberg har ett kaninland(Lille skutt) liksom åkatraktionerna Balder(Asagud) och Kanonen. På Götaplatsen står Poseidon(grekisk gud) staty.

På 4 poäng
En kal herre från Kanada kan vara en ledtråd till denna änglastad. Vill du shopa räcker Femman långt annars spelar Kurt Olsson gärna bingo. Jag säger som teskedsgumman göta-petter. 

 
Göteborgshumor innefattar även historierna om Kal och ADA(kanADA). IFK Göteborg kallas änglarna.Femman är ett köpcentrum i Göteborg och Kurt Olsson(Lasse Brandeby) är förknippat med staden. Bingolotto spelas in i Göteborg.


På 2 poäng
Till kyrkan går alla i denna fiskeborg där färgerna på den finska flaggan ligger varmt om hjärtat. Sveriges 2a och på landets framsida.


Feskekörka är en populär fiskemarknad och blåvitt(IFK Göteborg) är det populäraste fotbollslaget i staden.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar