Annons

måndag 9 januari 2017

Resa 116

Resa 115 finns också som film, se den HÄR

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi hänger av startplatsen med dunder och brak och reser norrut mot stad som inte bara låssas vara expansiv. Fransk cocktail initierar er till staden som gärna titulerar sig som störst.
8 poäng
Hjalmar Lundbohm lät knappast bergen vara när han grundade staden för drygt 100 år sedan. Medicinskt universitet kombinerat med Futhark ger er staden där viss kalsongkung bör ge ytterligare information.
6 poäng
Midnattssol, polarnatt och solstorm leder er till vår regnbågsfärgade stad som även kallas Giron och där många inte sa mer än vad som krävdes.
4 poäng
Har du bestigit Sveriges högsta berg eller övernattat på visst ishotell har du varit i Sverige största kommun vars centralort vi nu söker. Järnmalmsbrytningen här tvingar nu staden på flytta.
2 poäng
Vi är nu framme i LKAB-staden och du dricka ett glas Kir, unna dig en renklämma och njuta av att vara framme i Lapplands största stad.
Rätt svar: Kiruna

Förklaringar till ledtrådars finns HÄR

Frågor på Kiruna
1: Förutom samiska har Sverige ytterligare fyra officiella minoritetsspråk, vilka är dom?
2: Malmfyndigheterna i Kiruna upptäcktes långt före man började med den storskaliga brytningen. Det var först när järnvägstrafiken gjorde det möjligt att frakta iväg järnmalmen som brytningen tog fart. Mellan vilka orter går malmbanan? 
3: Vad heter rymdraketbasen utanför Kiruna?


Svar
1: Finska, jiddisch, romani och meänkieli
2: Narvik och Luleå
3: Esrange

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar