Annons

fredag 2 december 2016

Resa 104

Finns även som film på youtube

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar pica picastad och tar siktet mot historisk fiende i norr. Avslutningen är snöfri men ändå lite burrig.
8 poäng
Får Firth of Forth och berömt får dig på rätt väg annars är gammal och rökig gångbart i staden som inte är störst i landet.


6 poäng
Skippa inte informationen om duktig skipper för det kan curla dig mot staden vid det nordliga vattnet där ett fotbollslag spelar med stort hjärta.

4 poäng
Har du ett modigt hjärta eller é dina kunskaper om huvudstäder i riksdelar så pass stor att du nu vet vilken stad Sean Connery föddes i.

2 poäng
Efter folkomröstningen 2014 kan man ställa frågan. -É din burgh skottsk eller ska den fortsatt räknas som brittisk.

Rätt svar: Edinburgh


HÄR finns länk till förklaringar.


Frågor
1: 1996 nåddes världen av nyheten att man utanför Edinburgh  för första gången lyckats klona ett däggdjur. Vilket namn fick fåret som klonats?
2: Trots att Skottland fortsatt är en del av Storbritannien har man ett eget parlament där Nicola Sturgeon är försteminister. För vilket parti är hon partiledare?
3: Relationen mellan Skottland och Storbritannien har länge varit kärv. 1297 ledde William Wallace sina styrkor till en viktig seger vid Sterling och detta ledde så småningom att Skottland blev ett fritt land under ledning av en legendarisk kung som höll makten från 1306 fram tills sin död 1329. Vad hette han?
Svar
1: Dolly
2: SNP, Scottish National Party
3: Robert Bruce (Robert I av Skottland)

1 kommentar:

  1. Tack så mycket för hjälpen, så uppskattat! Detta blir ett perfekt sätt att överlämna resan som present:)

    SvaraRadera