Annons

måndag 1 februari 2016

Resa 98

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar trean och lotsas vidare mot central plats i bassängen. Regndroppspreludiet skrevs inte här och radium upptäcktes inte heller i staden men det är ändå ledtrådar till resmålet.
8 poäng
Staden på 52:a breddgraden ligger mitt emellan nord- och sydpolen. Fotbollslaget spelar inte så det vissla om det men är verkligen inte förlegiat.
6 poäng
Svenskar har erövrat resmålet gång på gång och det var Gustav I:s sonson som gjorde vår stad till huvudstad. I stadens riksdag är det fullt kaos även om man numera förespråkar lag och rättvisa.
4 poäng
1.7 miljoner invånare bor i detta gamla getto med dubbla dubbel v. Resmålet delar namn med östlig försvarsöverenskommelse. 
2 poäng
Vi är framme i Polens huvudstad.

Rätt svar: Warszawa


Frågor på Warszawa

1:
a,En person som haft stort inflytande över Polen under framförallt 80- och 90-talet är grundaren av fackförbundet Solidaritet. För sin kamp och strid för arbetarrörelsen fick han 1983 mottaga Nobels fredspris och sedermera blev han även Polens president. Vad heter mannen?
b,1996 var det återigen dags för en polsk medborgare att mottaga ett nobelpris, denna gång i litteratur. Vem fick det priset?

2:
a,En klassiker i den polska mattraditionen är en gryta med surkål som huvudingrediens och grytan blandas ofta med kött, olika korvar, fläsk och svamp. Vad heter grytan?
b, Denna välsmakande gryta finns på menyn på många restauranger och för att köpa den där behöver du polska pengar. Vad heter den polska valutan?

Svar

1:
a, Lech Walesa
b, Wislawa Szymborksa

2:
a, Bigos
b, Zloty

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar