Annons

torsdag 3 december 2015

Lösning resa 79

Resan går från Malmö där Kronprinsen är en av de mest kända byggnaderna och slutmålet är Hamburg. Siams djur syftar på Evert Taubes visa Möte i Monsunen och i texten står det att djuren ska till Hagenbecks djurpark i Hamburg. Den bibliske personen Noa hade tre sönder, Sem, Jafet och Ham. Ham som betyder skinka på engelska ger därför en matig inledning.

Resan går från Sverige via Danmark innan vid ankommer Tyskland. Att staden varit mångas mål syftar på Hamburgare. Torbjörn Nilsson gjorde mål för IFK Göteborg när de vann bägge mötena mot Hamburg i UEFA-cupfinalen 1982(1-0 i Göteborg och sedan 3-0 i Hamburg). Inte talar högt om syftar på att man talar lågtyska i norra Tyskland.

Angela Merkel är född i Hamburg och efter att ha suttit med i Helmut Kohls regering fram till 1998 då CDU förlorade valet anser vissa att hon gärna såg att Kohl avgick vilket han också gjorde. År 2000 blir Merkel själv partiordförande och sedan 2005 är hon Tysklands förbundskansler. De brittiska skalbaggarna är The Beatles som turnerade i Hamburg i början av sin karriär.

Hamburg har Europas näst största hamn. Biff i bröd syftar återigen på hamburgare. Reeperbahn är Hamburgs mest kända gata.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar