Annons

fredag 27 november 2015

Resa 78

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Ingången på denna resa är just en ingång och även denna resas slutmål har varit en ingång för många. Vi söker central ost i ost och centrum för murgrönans liga.


8 poäng
Flertalet chu har beskådats i nejden där de lärda harvat på sedan 1636, nu vet du som har mer än en känsla vilket slutmålet är.6 poäng
Populärt hotdog-tillbehör kan liksom röda strumpor kopplas till denna björnstad känd för sitt earl greykalas. 1770 och 2013 är liksom stadens avslutning tunga årtal här.4 poäng
Vi söker största staden i ny brittisk landsdel där Ringholm och Widerberg är av inledande betydelse. Jordan rättsläkare och Ally McBeal kommer liksom Aerosmith från denna östkuststad.2 poäng
Vi är nu framme i Massachusetts huvudstad känd för maratonbombning och teparty.
Rätt svar: Boston

Frågor 

1: Boston Tea Party eller tebjudningen i Boston föranledde den amerikanska revolutionen och frigörelsen från det brittiska styret. Det var den 16:e december 1773 som lasten av te från tre brittiska skepp kastades över bord som en protest mot skatten på te.
a, Vem ledde aktionen?
b, Vem blev 1789 USA:s 1:e president?

2: Området runt Boston kryllar av högt ansedda universitet och mest kända är kanske Harvard och M.I.T. Över 200 nobelpristagare har studerat på dessa universitet och nu kommer frågor om några av dessa pristagare.
a, Vilken svensk ekonom med en master från Harvard tilldelades 1977 ekonomipriset till Alfred Nobels minne?
b, Vem tilldelades fredspriset 2007 för filmen En obekväm sanning?
c, Vem är 1948 års litteraturpristagare och som skrivit dikten Det öde landet samt diktsamlingen De knepiga katternas bok som ligger till grund för musikalen Cats.


3: Flertalet filmer och TV:serier har spelats in i Boston och här kommer några frågor på ämnet
a, Vad heter TV:serien från Boston som sändes i elva säsonger mellan 1982 och 1993 och där man fick följa rollkaraktärerna Sam Malone, Diane Chambers och Rebecca Howe?
b, Filmen Mystic River från 2003 utspelar sig i Boston och under Oscarsgalan 2004 vann filmen två statyetter. Vem regisserade filmen och vem spelade huvudrollen som även belönades med en Oscar för bästa manliga huvudroll?

Svar
1:
a, Samuel Adams
b, George Washington
2:
a, Bertil Ohlin
b, Al Gore
c,  T.S. Eliot

3: 
a, Skål (Cheers)
b, Clint Eastwood och Sean Penn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar