Annons

torsdag 26 november 2015

Lösning resa 77

Resan går från Stirling till Glasgow. Stirling är en gammal medeltidsstad och med sitt slott är det en av de mest besökta platserna i landet. Stirlingmotorn uppfanns av den skotske prästen Robert Stirling och denna vibrationsfria motor används i bland annat u-båtar. Den belgiska trancegruppen heter lasgo och dem hade i början av 2000-talet hitararna Something och Surrender. Kriminalprofessorn är ju såklart Leif GW Persson. Lasgo mellan GW blir alltså G lasgo W. Bonnies kumpan heter Clyde och det är även namnet på floden som flyter genom Glasgow.  Bonnie och Clyde är ju ett mytomspunnet amerikanskt rånarpar som härjade i USA på 30-talet. Smält kvart blir GLAS.

Glasgow är Storbritanniens största stad och Skottlands största. Många skottar vill bli självständiga även om man sa nej till det i en folkomröstning 2014. En inrutad odlingsplats är ett land (potatisland, jordgubbsland etc). Det vi äter på bambuväxten är deras skott, det är alltså ett Skott-land. Apples datorer heter Mac, en förkortning av Macintosh och Charles Rennie Mackintosh är namnet på arkitekten som ritat många av Glasgows mest kända byggnader.

Stadens grönvita lag är Celtic och där spelade Henrik Larsson och Henke är verkligen kung i Celtic. Curling är en väldigt stor sport i Skottland och är man duktig på curling är man van att ha den bästa stenen, vilken kallas just skotte. Curling anses för övrigt härstamma från just Stirling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar