Annons

lördag 21 november 2015

Resa 76

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar omfamnande höghastighetsflöde och reser norrut längs vidsträckt vertikal vattenlinje. Bristolkanalen ger er vår stad i populär förkortning.

8 poäng
Vi kånkar vidare mot stad vid 63:e latituden, här är det köld året om. 29:an i bestämd form ger er synonym till ortens flaggskepp. 29:an är förresten både central och av initial karaktär på resmålet.
6 poäng
Vi viker av mot rovfågelsbeskydd och stad med många friska viljor.  I landskapet bävrar man inte för djuren, trippla salmo salar är ett vapen att tillgå.
4 poäng
Ishockeyn är stor i vår toffelstad och i den gamla hallen har mången NHL-spelare kempat.2 poäng
Vi är nu framme i staden där kungen kallas Foppa och där örnen är som en sköld över viken.
Rätt svar: Örnsköldsvik

Frågor:

1: Höga Kusten och i synnerhet Ulvön strax söder om Örnsköldsvik är som ett centrum för surströmmingen. Ulvön har ett eget salteri och här håller SurströmmingsSällskapet till.
a, I vilken månad är det traditionellt sett surströmmingspremiär?
b, Vad kallas den jäsningsprocess som får strömmingen att bli surströmming?

2: MoDo hockey, Örnsköldsviks stolthet har fostrat flertalet ishockeyspelare i världsklass, där i bland Peter Forsberg. Peter har genom sin karriär vunnit två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup. Detta gör han till en av de främsta ishockeyspelarna någonsin.
a, Med vilken klubb vann Peter sina två Stanley Cup?
b, Ett av de mest klassiska idrottsögonblicken som finns är när Peter avgör OS-finalen 1994 med en mäktig straff. Vilket lag mötte Sverige i finalen?

3: I mitten av 1800-talet  blev J.C. Kempe ägare till ett sågverk längs med Moälven. Några generationer senare hade ett stort industriimperium byggts upp. Företaget blev huvudsponsor åt föreningen Alfredshems IK i Örnsköldsvik och på 60-talet bytte laget namn till MoDo efter sin sponsor. År 2000 byter sedan företaget namn till Holmen AB.
a, Vad står MoDo för?
b, Holmen kontrolleras av ett stort svenskt investmentbolag, vilket?


Rätt svar

1:
a, Augusti
b, Fermentering

2:
a, Colorado Avalanche
b, Kanada

3:
a, Mo och Domsjö
b, L E Lundbergföretagen (Fredrik Lundberg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar