Annons

måndag 26 januari 2015

Lösning resa 63

Resan går från Kalmar till Oskarshamn. Kalmar har de senaste åren varit värd för ironmantävlingar. Bege oss syftar på företaget Be-Ge som bland annat gör bilstolar. Kraftstad syftar på kärnkraftverket. Kalmar läns största industri är Scanias hytttillverkning (rum på båtar). Tolvskillingen är smeknamnet på Döderhultaren som är Sveriges (efter Emil i Lönneberga då) mest kända träskulptör och han var från Döderhult som är en del av Oskarshamn. Oskarshamn är som namnet antyder också en hamnstad (hamnar).

Oskarshamn var före den grundades av Oscar I ett fiskeläger. Ozon har beteckningen O3 och det är också namnet på en av kärnkraftsreaktorerna. De andra två är O1 och O2. Syre har ju den kemiska beteckningen O. Atom syftar på atomklyvning i kärnkraftverket.

Från Oskarshamn går det färjetrafik till bland annat Visby. Blå Jungfrun ligger i sundet mellan Oskarshamn och Öland och det sägs att häxorna flyger hit och har sin årliga fest. Smålänningar anses vara snåla eller ekonomiskt sinnade som jag hellre uttrycker det. Oskarshamns ishockeylag spelar i allsvenskan. Sista ledtråden är än mer kryptisk. Bullriga stad utan blixtar är åska men utan å och med o så blir det OSKA.

Oscar Wilde och Oskar Svärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar