Annons

söndag 18 januari 2015

Lösning resa 62

Den lätta ädelgasen är Helium, He. En flodövergång är en bro. Startmålet är alltså Hebron. Hebron är största staden på västbanken (JP Morgan och Citigroup är två stora banker i väst(USA)). Resan går mot jeruSALem (stort centralt rum). Den svenske busschauffören var Folke Bernadotte som mördades i staden 1948, och bussen syftar på räddningsaktionen med de vita bussarna under andra världskriget.

Det hebreiska ordet Salem betyder frid och Salem är en Stockholmsförort och staden ingår även i jeruSALEM. Korsriddaren Ivanhoe. Folket från Nås är taget från Selma Lagerlöfs roman Jerusalem. Dricker man mycket öl kan man få sig ett rus och ett överjäst öl är en ale, drycken är alltså ett rus-ale. jeRUSALEm. Hydrofob = vattenollöslig, tex olja vilket ger Oljeberget. Kverulera är att klaga. vilket ger Klagomuren.

Kopplingen mellan Israel och USA är stark och kopplingen till staden är jerUSAlem. Shekel är Israels valuta. Missnöjda invånare syftar på Klagomuren. Sexdagarskriget och underrättelsetjänsten Mossad. Kristian Luuk var programledare Knesset, som också är namnet på Israels parlament.

2002 utropade även Palestina Jerusalem till huvudstad. Det ska nämna att Jerusalem inte är internationell erkänd som huvudstad i Israel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar