Annons

torsdag 8 januari 2015

Lösning resa 61

Resan från från Neapel till Rom. Neapel ligger vid foten av berget Vesuvius men också nere på fotdelen av "Italiens stövel". Neapel ligger i regionen KAMPanien. Örnarna är ett smeknamn på fotbollslaget Lazio som kommer från Rom( Örnen var också en symbol för hela det romerska riket). Rom = Ägg (fiskrom till exempel). Den antika vägen Via Appia. (Mobilapplikation=APP) i (Strömsterkeenhet = A(Ampere)). "Även andra vägar leder oss rätt" anknyter till ordspråket "Alla vägar bär till Rom".

Abebe Bikila vann sensationellt OS-guld i Maraton vid OS i Rom 1960 och han sprang hela loppet barfota. Den yttersta domen är en gigantisk freskmålning av Michelangelo som återfinns i Sixtinska kapellet. Och just Sixtinska kapellet är också tanken med engelsk 16-åring(Sixteen). (Nä, förlåt den var inte alls bra). Även tabu kopplar till sixtinska  kapellet och heliga stolen eftersom tabu just betyder något heligt. Forum är ett ord från antikens Rom och där är Forum Romanum ett exempel.

Prinsessan på vift är en film med Audrey Hepburn och Gregory Peck som utspelar sig i Rom. Klassikt fontänbad är också en filmledtråd och filmen som söktes här var La Dolce Vita eller Det ljuva livet där Anita Ekberg badar i Fontana de Trevi. Påvra som egentligen är något fattigt syftar här på att påven. Rom kallas "Den eviga staden". Att lägga lite rom eller kaviar på ett ägg har säkert många av er gjort. Drinken Mojito känner ni kanske också till, det är en dryck gjort på ROM, sodavatten, sockerlag, lime och mynta.

"Rom byggdes inte på en dag"är ett annat klassiskt ordspråk. Kortform av moder är mor och omvänt blir det ju rom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar