Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 48

Resan går från Basra i södra Irak till Bagdad. Något grundläggande är en bas och egyptisk solgud är Ra = BasRa. Bagdad är huvudstad(centrum) och ligger dessutom i centrum av landet. Anglosaxisk är detsamma som engelskspråkig och nedstämd på engelska är sad och fördämning är dam alltså Saddam (syftar på Iraks förre ledare Saddam Hussein). Pappa är Dad och väska är Bag alltså Bagdad. Får nI RAK ledning …

Cornelis Vreeswijks hönan Agda(besjunget fjäderfä) finns centralt i bAGDAd. Randiga katter är Tigrar och det syftar på floden Tigris. Sumera(sumer var ett folkslag som bodde i området för nuvarande Irak) värmestrålning = IR och populärt gevär = AK.

En av de första stora högkulturerna fanns i Mesopotamien och i synnerhet i området mellan floderna Eufrat och Tigris och en av de gamla städerna var UR. En annan var Babylon med dess hängande trädgårdar och sitt torn. Det gamla Babyon låg ca 20 mil söder om Bagdad. Under lång tid styrde BAathpartiet med Saddam Hussein i spetsen Irak. badet gör man fortfarande I RAKvattnet (klassisk På Spåretledtråd).


Islamistiska Staten eller IS hotar just nu att inta Bagdad. Shiamuslimer är i majoritet i Irak. Byt ut k mot n så får vi Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar