Annons

tisdag 18 november 2014

Lösning till resa 41

Resan går från Åbo till Helsingfors. Åbo betyder bosättning vid å. Finlands alla duktiga motorsportsutövare och spjutkastare ger viss ledning. Finlands ishockeylag kallas lejonen och nationalarenan Hartwall arena ligger i Helsingfors. Rockpalindromet är Ola Salo och Salo ligger längs vägen mellan Åbo och Helsingfors.

Helsingfors grundades av vår landsfader Gustav Vasa. Carl Ludvig Engel(Ängel, ja det gör sig inte så bra i skrift),  har på egen hand själv format stora delar av Helsingfors. Även Alvar(Ta arkitekturen på allvar) Aalto har ritat några av de mest kända byggnaderna i Helsingfors.

Finland har både varit svenskt och ryskt. och mark syftar på en dubbel ledtråd, både landområdet och finska mark som var valutan innan euro infördes 1999.  Finland blev självständigt så sent som 1917 och landskapet Helsingfors ligger i heter Nyland.

Finland kallas de tusen sjöarnas land och i Esbo strax innan Helsingfors har däck och tidigare mobiltelefontillverkaren Nokia sitt huvudkontor. Två på finska heter kaxi.


Ja resten är väl inget anmärkningsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar