Annons

måndag 20 januari 2020

Lösning till resa 28

Resan går från Granada. En gran är barrig och Ada är namnet på kvinnan i Göteborgsvitsarna Kal&Ada. Alcazar är en svensk popgrupp där bland annat Andreas Lundstedt ingår, men även ett kungligt palats i Sevilla, vilket är resans slutmål. Santa Maria var Christoffer Columbus skepp när han upptäckte Amerika och hans grav återfinns i Sevilla. Sevilla hette tidigare Hispalis. När något inte slutar bra så slutar det illa Sev ILLA.

Den sökta frisören är Figaro, Barberaren i Sevilla, en opera av Rossini med fortsättning i Mozart Figaros bröllop. Sagan om kvinnotjusaren Don Juan har sitt ursprung här. Mikael Wiehe har gett ut ett album som heter Sevilla. Ludmila Enqvist tog brons när friidrotts VM avgjordes i Sevilla 1999.

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och många byggnader är uppförda i morisk stil(Morerna var muslimer som bebodde området mellan 700 och 1300 e kr). Dansen Flamenco utvecklades i området och Sevilla är en av de stora tjurfäktningsstäderna. Landets fotbollsstjärna är Barcelonas David Villa. Beskåda = Se, vilket ger Se Villa.

Spanien ligger på iberiska halvön. Sevilla ligger i den sydliga regionen Andalusien. Guadalquivir är en flod som rinner genom staden och Sherry tillverkas i den Andalusiska provinsen Cadiz som är granne med provinsen Sevilla. Gazpacho är en Andalusik soppa.


Titta på hus = Se Villa. Resten av ledtrådaren ger mer tydligt Sevila och Span ien.

2 kommentarer:

  1. Sherry tillverkas inte i Cadiz utan i Jerez, Sanlúcar och El Puerto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret. Det är helt riktigt i Jerez, Sanlúcar och El Puerto som alla ligger i provinsen Cadiz som sherry tillverkas. JAg uppdaterar och gör tydligare

      Radera