Annons

måndag 17 november 2014

Lösning till resa 15

Vår regeringschef heter FREDRIK Reinfeldt och hans stad är således Fredrikstad. En av Norges alla duktiga skidskyttar heter Alexander OS. Seriefiguren Gustaf är en katt och ett av kattens släktdjur är Loet. Staden som söks är OS LO. Harald Hårdråde ska ha grundat OSLO ca 1048 och Kristian II:s(tyrannen) kusins barnbarnsbarn Kristian IV ska ha gett Christiania sitt namn. 

STORtinget heter Norges parlament och 1952 arrangerades OS(inleder OSlo) i OSLO. 2011 arrangerades skid-VM i Holmenkollen och Fram var Fridjof Nansens polarforskningsfartyg som nu finns på museum i Oslo.

Den framgångsrika  norske konstnären Edvard Munch har ett museum i Oslo. Holmen är ett stort skogsbolag som har kollen, alltså Holmenkollen, vilket är ett populärt frilufslivsområde, särskilt på vintern. Nobels Fredspriset delas ut i Oslo.

Norges nationaldag är den 17 maj och Karl Johans gate i Oslo är uppkallad efter unionskungen Karl XIV Johan. Plocka bort 2 i och du finner IB(i)SEN och BOK(i)MÅL. Henrik Ibsen är en känd norsk författare och Bokmål ett norskt skriftspråk.


Hur många OSLO finns här egentligen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar