Annons

lördag 20 september 2014

Lösningar till resa 1-9

RESA 1
Resan går från Philadelphia(Philadelphia kyrkan och Philadelphiaost) till New York(The big Apple). New York hette fram 1664 till Nya Amsterdam(liberal holländsk stad) då engelsmännen tog över staden och även bytte namn. Jorvik är vikingarnas namn på York och New York har fem stadsdelar. 

Teatern Broadway( breda vägen) ligger på Man-hatt-an(Maskulin huvudbonad). Ban Ki Moon är FN:s generalsekreterare och utanför huvudkontoret finns den klassiska revolvern med knut på pipan (Non-violence)  av Carl Fredrik Reuterswärd. 

Central Park ligger mitt i New York som ligger på en breddgrad med tempererat klimat. Det finns en populär isbana vid skyskrapan Rockefeller center. 

Frihetsgudinnan på Liberty Island ligger vid New Yorks hamninlopp. JFK(John F Kennedy) är en av flygplatserna. King Kong var i New York och en av de mest klassiska scenerna är då han klättrar uppe på Empire State Building. New Yorks ekonomiska centrum finns på Wall Street.


RESA 2
Resan går från Ängelholm till Helsingborg. Ängel(gudomlig ande) Holm (höjdhoppar-Stefans efternamn). Lennart Helsing är en känd barnboksförfattare och Finans Anders Borg ger HELSING-BORG. 

Henry Dunker, mannen bakom Helsingborgs Gummifabrik, sedermera Tretorn kallades Galochkungen för den stora tillverkningen av galoscher. Kärnan är en gammalt vakttorn i Helsingborg. Råå är ett gammalt fiskeläger utanför Helsingborg. Hugh Jackman spelade huvudrollen i filmen Van HELSING.

Helsingborg har kallats sundet(Öresund) pärla och färjetrafiken var, särskilt före Öresundsbron, en mycket viktig del för Helsingborg. Kopplingen till staterna(USA) är väl inte klockren men Stattena är en statsdel i Helsingborg, men även ett klassiskt fotbollslag på damsidan. På Helsingborgs statsfest dricks en och annan Sofiero(som även är ett känt slott i Helsingborg). Ramlösa är också ett av Helsingborgs kända varumärken. 

Fredriksdal är en klassik teater i Helsingborg där både Nils Poppe och Eva Rydberg huserat. Henrik Larsson har glatt många på Helsingborg IFs hemmaarena Olympia(Olympen är det grekiska gudaberget). På andra sidan av ÖREsun finns danska Helsingör.



RESA 3
Resan går från Karlskoga(uppkallad efter Karl IX) till ÖrEBRO(Ebro är Spaniens största flod). Storbron har varit en viktig övergång över Svartån ända sedan medeltiden.

Svampen är förmodligen Sveriges mest kända vattentorn och den har fått spridning även utomlands. I Saudiarabien lät man uppföra en kopia som var 33% större än originalet. Oset är ett populärt naturreservat i Örebro. Den klassiska TV-serien Svensson Svensson spelas in i Vivalla som är en stadsdel i Örebro.

Örebros fotbollsarena hette tidigare Eyravallen men numera är det på nybyggda Behrn arena som Örebro Sk spelar sina hemmamatcher. Wadköping som är ett område i Örebro bestående av gamla hus och har fått sitt namn efter författaren Hjalmar Bergman.

Liten peng är Öre och den slutna anstalten i Kumla, även känd som Kumlabunkern, ligger ca 2 mil söder om Örebro. Engelbrekt Engelbrektsson erövrade Örebro slott under sitt uppror 1434. Gnällbältet är det område där en typiskt gnällig dialekt talas.

Svartån rinner genom Närkes största stad ÖrebRO


RESA 4
Resan går från den före detta ryska huvudstaden St Petersburg till den nuvarande, Moskva. St Petersburg ligger nära den största europeiska insjön Ladoga. Tjalkovskis kända balett Svansjön hade urpremiär på Bolstojteatern i Moskva. GUM är ett stort varuhus i Moskva.

Det ryska parlamentet heter Duman. MOSade. Ivan den förskräcklige såg till att uppföra den kända Vasilijkatedralen.

Ringlekar är Olympiska spelen, mOSkva och Moskva arrangerade OS 1980. USA bojkottade och Sebastian Coe från Storbritannien var en stor vinnare liksom vår egen simmare Bengt Baron.

På Röda torget finns Lenins mausoleum. Lenins efterträddes som av Kamrat STALin som kommunistpartiets ledare.

RESA 5
Resan går från jämtländska Järpen till Östersund. Liten är en sjö vid Järpen och Östersund ligger vid STORsjön. Frans Bertil Wallberg är arkitekten och r mest känd för rådhuset i Östersund. Arctura är en stor ackumulatortank som också är ett landmärke.

Finansmannen Maths O Sundkvist hade stark koppling till östersund och hade verksamheter i staden. Östersund ligger i  JÄMTland som är känt för sin skidturism. Sol på engelska är sun, österSUNd.

Biathlon är det internationella namnet på skidskytte och Östersund är Sveriges skidskyttehuvudstad och man har bland annat arrangerat VM där norrmannen Emil Hegle Svendsen blev VM-kung. Jämtland som en gång i tiden var en norsk landsdel.

Frösön ligger strax utanför Östersund. Storsjöodjuret är Sveriges motsvarighet till skotska Loch Nessodjuret. Mittuniversitetet ligger i Östersund.

Storsjöyran är en stor festival i Östersund.

RESA 6
Denna resa går till Paris och vi lämnar Le(smila) Havre(sädesslag). Paris är namnet på prinsen av Troja, känd från filmen Troja och Homeros Illiaden. 1958 utropade Frankrike den  femte republiken som gäller som landets statsform än i dag. Vikingen Rollo erövrade Normandie på 900-talet och plundrade Paris flera gånger. Johnny Weissmuller har förutom spelat Tarzan i 12 filmer även vunnit 3 OS guld i simning vid OS i Paris 1924.

Paris är en riktig kulturstad och floden Seine delar staden i 2 delar. Den röda kvarnen översätts till Moulin Rouge är ett nöjespalats men också en film. Amelie från Montmartre var en film med premiär  2001. Victor Hugo skrev ringaren i Notre-dame och Notre. Dame kallas också Vår Fru vilket syftar på helgandet av jungfru Maria.

Två och Två är PAR som tillsammans med skridskor bildar PAR IS. Freden för första världskriget hölls i Versailles. 1889 firande man 100-års jubileet av franska revolutionen med att hålla världsutställningen till vilken man uppförde Eiffeltornet. Stormningen av Bastiljen var startpunkten av revolutionen 1789.

Walt Disneys Disneyland i Paris är ett av de populäraste turistmålen. Staden har många museum men Louvren är det mest kända. Frankrike och vin är ju en allmänt känd koppling.



RIS, PARar, EIFFELtornet.

RESA 7
Åvgång den här gången är BRISbane och  målet SYDney. Australien var tidigare en brittisk straffkoloni och galgen är smeknamnet på en stor Sydney Harbour Bridge.

Wales är en brittisk landsdel och Sydney ligger i New South Wales. Den brittiska drottningen Elizabeth II är drottning i Australien.  Sydney är landets största stad men Canberra är huvudstad.

Jonas Edman och Pia Hansen sköt hem varsin guldmedalj vid OS 2000. 1770 landsteg James Cook i Sydney. Bondi Beach är en känd strand i Sydney.

AC/DC är från Sydney. Mitt Afrika skrevs av Sydney Pollack. Sydneys mest kända byggnad är det av dansken Jörn Utzon ritade operahuset.


RESA 8
Resan går från nY STAD till Malmö. jan MALMsjÖ.  Malmö allmänna sjukhus, MAS var fram till nerläggningen 2010 ett stort och viktigt sjukhus. Mas kallas även en kille från Dalarna.

Den 140 m höga Kockumskranen var ett landmärke för Malmö innan den flyttades till ett varv i Sydkorea 2002(Syftar alltså inte på Zlatan som flyttade utomlands redan 2001:) ). På Bulltofta, Malmö stads gamla flygplats, kapades ett flygplan 1972 av 3 kroater som krävde att fängslade krater skulle släppas. Triangeln är ett varuhus i centrala Malmö.

MAI är en friidrottsklubb i Malmö. Ribersborg eller Ribban som det kallas i folkmun är en lång populär strand i Malmö. Från komikerserien Nile City är karaktärerna Greger och hans flickvän Percy hämtade och Percy Nilsson har gjort mycket positivt för Malmö och i synnerhet för Malmö Redhawks.

Möllan är området kring populära Möllevångstorget. Malmös hästsportcentrum heter Jägersro(Jägermeister är den tyska örtlikören som kallas Jäger -> JÄGERS RO). I Emån finns del MAL, en ogift kvinna är en MÖ. Markus och Johanna är/var två mycket duktiga handbollsspelare med efternamnet ALM(mALMö)

Rosengård, Turning torso, Öresundsbron mm.

RESA 9
En ljusbrytande sfär är en lins och vin är en jäst dryck. Alltså går resan mellan det båda ÖSTERrikiska städerna Linz till Wien. HabsBURGARNA styrde under flera hundra år stora delar av Centraleuropa frånWien. Kaffet kom tidigt till Wien och det sägs att turkarna lämnade kvar en hel del kaffe efter sin belägring av staden 1683 och än i dag är staden känt för sina kaffehus.

Wien är en riktig filosofstad med Sigmund Freud i spetsen. OPEC är en organisation för oljeproducerande länderna i mellanöstern, Afrika och Sydamerika och sin bas har man i Wien. Wiens nyårskonsert är vida känd.

Turkarna har belägrat Wien 2 gånger. Det vackra slottet i Wien heter Schönbrunn. Spanien vann EM-guld i fotboll 2008 där finalen spelades i Wien.

Wienerschnitzel, wienerkorv, wienervals och spanska ridskolan.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar