Annons

fredag 16 november 2012

Lösningar resa 20-29


Resa 29


På 10 poäng, vart är vi på väg?

Vi lämnar kungens huvudbonad och åker norrut mot stad där delar av landets valuta vilar, kyrkan möter vi redan inledningsvis. Katthultsmoder är från samma land men gör sig också påmind i vår stad.

Vi åker från Karlskrona som är uppkallad efter sin grundare Karl XI. Resan går till Kalmar där resterna av reglaskeppet kronan(Sveriges valuta) finns på museum. Ka är förkortningen för kyrka. Emils i Lönnebergas mamma heter Alma. Namnet finns i k ALMA r och hon är samma land som Kalmar(Småland).


8 poäng
Resan går nu i litet land över obeväxt jord där fysisk järnman kommer på årligt besök. Sveriges nyckel var en lokal marknad, stadens nyckel koloniserade världen, salve.



Resan fortsätter i litet land(Småland) över obeväxt mark(KAL MARk). SM i triathlongrenen Ironman(järnman) avgörs i Kalmar varje år. Kalmar brukar kallas Sveriges nyckel efter den medeltida handelsplats som låg i staden. Kalmar nyckel var ett av två fartyg som skeppade över utvandrare till Amerika. Sommalovsprogrammet Salve spelades in i och på Kalmar slott.

6 poäng
Känd upprorsman avslutade sin resa utanför slott där kung byxlös en gång styrde. Det sägs att jultomten faktiskt föddes i detta brofäste.

Det var Nils Dackes huvud som sattes på påle utanför slottet. Kung Byxlös kallades unionsdrottningen Margareta. Jultomten ritades för första gången av Jenny Nyström som kom från Kalmar. Ölandsbron har sin början i Kalmar.


4 poäng
Röda bröder har nu intagit förgylld pippi, 2008 var man Sverigeetta. Unionsavtal undertecknades på stadens slott 1397.

Kalmar FF som brukar kallas Röda bröder spelar nu på Guldfågeln arena och 2008 vann laget SM. Kalmarunionen.

2 poäng
Vi stiger av på kal marmorperrong, för att inte ramla kull kliver vi av tåget baklänges. Vi är framme i residensstaden för Kalmar län.

KAL MARmorperrong och RAMLA Kull baklänges ger också staden.

Resa 28

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar barrig göteborgskvinna och reser västerut mot svensk popgrupp. Vi avslutar liksom Santa Mariakapten i stad som tidigare hette Hispalis , det här kan inte sluta bra.

Resan går från Granada. En gran är barrig och Ada är namnet på kvinnan i Göteborgsvitsarna Kal&Ada. Alcazar är en svensk popgrupp där bland annat Andreas Lundstedt ingår, men även ett kungligt palats i Sevilla, vilket är resans slutmål. Santa Maria var Christoffer Columbus skepp när han upptäckte Amerika och hans grav återfinns i Sevilla. Sevilla hette tidigare Hispalis. När något inte slutar bra så slutar det illa Sev ILLA.

8 poäng
Stadens frisör är vida känd och berömd kvinnokarl härstammar härifrån. Mikael Wiehe har koppling till vår onda stad där Ludmila fällde bronstårar.
Den sökta frisören är Figaro, Barberaren i Sevilla, en opera av Rossini med fortsättning i Mozart Figaros bröllop. Sagan om kvinnotjusaren Don Juan har sitt ursprung här. Mikael Wiehe har gett ut ett album som heter Sevilla. Ludmila Enqvist tog brons när friidrotts VM avgjordes i Sevilla 1999.

6 poäng
Landets fyra går i morisk stil och här är det populärt att ta sig en sväng om. Både Flamenco och tjurfäktning hör till stadens kulturliv, där man även kan beskåda landets fotbollsstjärna, fast att han inte bor här.

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och många byggnader är uppförda i morisk stil(Morerna var muslimer som bebodde området mellan 700 och 1300 e kr). Dansen Flamenco utvecklades i området och Sevilla är en av de stora tjurfäktningsstäderna. Landets fotbollsstjärna är Barcelonas David Villa. Beskåda = Se, vilket ger Se Villa.


4 poäng
Resan går genom södra delen av iberiskt kungarike. Vi stannar i Andalusiens huvudstad på Guadalquivirs strand och dricker ett glas sherry till en smaskig gazpacho.

Spanien ligger på iberiska halvön. Sevilla ligger i den sydliga regionen Andalusien. Guadalquivir är en flod som rinner genom staden och Sherry som tillverkas i Cadiz är är populärt även i grannstaden Sevilla. Gazpacho är en Andalusik soppa.

2 poäng
Att titta på hus är populärt i vår sydspanska stad. För att hjälpa er med svaret har sevila poliser satt in span ien på vår stad.

Titta på hus = Se Villa. Resten av ledtrådaren ger mer tydligt Sevila och Span ien.

Resa 27

Resa 27 är väl inte den jag är mest nöjd med direkt och så här i efterhand blev det kanske lite väl svårt.Så snälla, återkom nästa vecka, så ska jag förhoppningsvis skriva ihop nåt bättre.

På 10 poäng, vart är vi på väg?

Vi lämnar världens skönaste stad och reser norr ut mot explosiv smärta. 2008 small det ordentligt.

Resan går från skönaste staden, eller som man säger i Göteborg, den GOAste staden.(Inte helt självklart kanske). Det sökta resmålet är Bombay. En bomb är ju explosiv och ay(aj) ska motsvara smärtan(Återigen ingen självklar ledtråd). 2008 inträffade ett stort terrordåd i Bombay.

På 8 poäng

Färden går genom helig Rosas land, som både varit portugisisk och brittisk. Slutmålet ligger i förseglad vik.

Rosa är ett typsikt ko-namn och i Indien är kon helig. Portugiserna var de första som utforskade Indien och Bombay gavs som hemgift till Karl II av England, och fram till 1947 var Bombay en brittisk koloni. En typ av försegling kan vara en bom(ex vägbom) och vik på engelska är bay, således Bom Bay.

6 poäng

Mowgli och Baloos pappa kommer härifrån liksom musikalisk doktor. Björn Ferry hade fått åka 5 straffrundor här.

Författaren till Djungelboken, Rudyard Kipling föddes i Bombay. Den musikaliska doktorn är tänkt att vara Doktor Bombay som hade en serie hits i slutet av 90-talet. Varför skulle Ferry få åka straffrundor? Jo för det blir BOM BOM BOM...(Jag vet den var verkligen inte bra)

4 poäng

Vi är i LA-kopia fast i Shiva och Vishnus land. Oscarsbelönade Slumdog Millionaire utspelas i vår mångmiljonstad.

I Bombay ligger Bollywood, Indiens motsvarighet till Hollywood i Los Angeles. Stjärnorna i Bollywood har nästan samma status här som stjärnorna i Hollywood. Hinduismen har en tydlig koppling till Indien, 82% av befolkningen är hinduer och Shiva och Vishnu är 2 av hinduismens gudar. Bombay har 19 miljoner invånare och här utspelar sig den flerfaldigt oscarsbelönade filmen Slumdog Millionaire.

2 poäng

Flygande Jakob, om bayersk herre får välja, chicken curry om invånarna här får säga sitt. Vi är på Indiens västkust i landets folkrikaste stad.

I den första meningen har Bombay smygit sig in. JakoB OM BAYersk herre...Kyckling och curry något som också förknippas med Indien.


 
Resa 26

På 10 poäng, vart är vi på väg? 

Vi lämnar korrekt inbuktning och åker över kullar och genom dalar i blått land med stark lagmoral. Vi är på randen till enorm nedslagsplats.

Vi åker från Rättvik(Korrekt inbuktning = Rätt vik). Kulla är ju benämningen på en flicka från Dalarna och dalar syftar just på landskapet Dalarna. Den blå färgen är känd som dalablå och vårt slutmål har smygit sig in i slutet av meningen(lag MORA l). Vår stad är alltså Mora. För ca 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner i området och bildade det vi kallar Siljansringen. Kratern är den största i Europa.

På 8 poäng

Kungliga stenar är vilseledande information men filtrerande, välväxt ölänning gör kanske att det ringer en klocka?

Det var på Mora stenar på Mora äng som de svenska medeltidskungarna kröntes. Men denna plats ligger sydost om Uppsala och hör alltså inte alls ihop med staden Mora. Filtrerande, välväxt ölänning ger sjön Siljan som Mora ligger intill.(Filtret ger sil och välväxt ölänning syftar på den öländska fyren Långe Jan.) Klockan är ju så klart Moraklockan.


På 6 poäng

Låt hammaren falla och Joacim ger er en knivig ledtråd. Jag bjuder upp till midsommardans och Fader Abraham tar med er på Tigerjakt, här på björnens hemmaplan.

Joacim Cans i rockbandet Hammerfall kommer från Mora och det är morakniven som är den kniviga ledtråden. Midsommardans är en målning av bygdens stora son Anders Zorn. Fader Abraham och Tigerjakt är två låtar av musikduon Mora Träsk och björnar finns det gott om i området.



På 4 poäng

Gustav den förste har skrivit klassisk historia här i Anders Zorns dalaborg. Här kan du njuta av arom från mas tig siljansöring.

Vem känner inte till Gustav Vasas(Gustav I) klassiska äventyr i Dalarna. Arom är Mora baklänges och mas är en kille från dalarna.



På 2 poäng

Vi har rest I fäders spår och stakande Nisse hjälper er att bärga framtids segrar. Rödmålad pålle ger Mor arbetshjälp på Vasaloppets slutstation. 

I fäders spår för framtids segrar är mottot för Vasaloppet. Stakande Nisse är skidåkaren Nils "Mora-Nisse" Karlsson som vann Vasaloppet 9 gånger. Rödmålad pålle är Dalahästen som ger MOR Arbetshjälp.


Resa 25

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi beskådar brittisk premiärminister på avreseort i presidentens land och åker norrut med skåpbil, genom råmande mjölkdjur och hoande fågel. Vi avslutar inte i vår stad, men väl i brittisk rymdfärja.

Vi åker Seattle. Beskådar( Se), brittisk premiärminister (Clement Attlee) = Seattlee. Seattle ligger i staten Washington och George Washington var ju landets första president. Skåpbil = Van, Råmande mjölkdjur = ko(Co), hoande fågel = uv och inte vår stad = er, detta ger Vancouver. Vancouver ligger i delstaten Brittish Columbia och Columbia är även namnet på en gammal rymdfärja.

8 poäng
I staden är man inte van att ha drottningen på besök, hon bor långt härifrån.
Guldet har en historisk prägel på staden, numera är det grönt.


Man är inte VAN(couver) att ha drottningen på besök. Landets drottning Elizabeth II är nämligen även Storbrittaniens drottning. Området har hade en guldrush i mitten av 1800-talet och var sedan utgångspunkt för guldgrävare som skulle vidare norrut. Nu är skogen(det gröna guldet) den viktigaste industrin.


6 poäng
Visst ler man uppe i bergen, staden är ju trots allt världens bästa. Kan Adam Malysz ha vunnit silver här måntro?

Visst ler (Skidorten Whistler ligger inte långt ifrån). Staden har flera gånger utsetts till staden med världens högsta levnadsstandard. Kan Adam(Kanada(m)) Adam Malysz vann OS silver här 2010.


4 poäng
2010 osande det hett i staden, så även kring världens bästa ishockeytvillingar.

Vinter OS avgjordes här 2010 och tvillingarna Sedin har båda vunnit NHL:s poängliga de senaste åren.

2 poäng
Vår stad ligger i världens näst största land, här flaggar man för lönnen. Kan Ucks ha vunnit, eller vann Couver matchen?

På Kandas flagga finns ett lönnlöv. Kan Ucks( Canucks är stadens ishockeylag), vann Couver(Vancouver)

Resa 24


På 10 poäng, vart är vi på väg?

Vi lämnar före detta spjutkastares uthus och åker söderut längs med rinnande vatten. Vi mynnar ut i tysk-färgad björn.

Vi åker från Boden. Gammal spjutkastare är Patrik Boden. En bod är ju också ett annat namn för uthus. Resan går längs Lule älv som mynnar ut i Luleå. Luleå hockey har en röd/svart/gul björn som logga. 


På 8 poäng
När vi landar är skiddrottnings 10a vårt mål. Schutzstaffelns Aktiebolag verkar i denna gammelstad.

Luleås flygplats heter Kallax. Skiddrottningen är Charlotte Kalla och 10 skrivs X med romerska siffror. Schutzstaffeln förkortas SS och aktibolag AB, och SSAB är ett stålföretag i Luleå. Stadens äldsta del heter Gammelstad.

På 6 poäng
Förr om åren var simmande däggdjur det sportsliga centrumet, på en plann jagades det NBA-boll.


Delfinen är det simmande däggdjuret och det var namnet på ishockey/basket arenan i staden innan den bytte namn. Basket laget heter Plannja, därav ledtråden på en PLANN JAgades det NBA-boll(basketboll).
På 4 poäng
Vi närmar oss nu Malmbanans östra station. På den norra vikens botten finner du svaret.


Luleå är malmbanans östligaste station och staden ligger längst upp i bottenviken. På 2 poäng
Här är allt till salu, le åt saken och slå till, Halleluja, Hallelulea Halleluleå
 


Här är allt till saLU LE Åt saken.


Resa 23

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar före detta boksamling och reser söder ut genom femsidigt land. I vår stads centrala delar är luften smutsig.

Vi lämnar Alexandria(Här fanns ett antikt bibliotek). Femsidigt land syftar på att en pyramid har 5 sidor. Luften i Kairo är mycket förorenad samt att de tre mittersta bokstäverna i Kairo bildar air(Luft på engelska).


På 8 poäng
Pasternaks orginaldoktor härstammar härifrån där fika i rogivande miljö aldrig på fråga men en falafel går bra.

Huvudrollsinnehavaren i Boris Pasternaks Doktor Zjuvago var egyptiern Omar Sharif. fi KA I ROgivande miljö(säger sig väl självt), och särskilt lugnt är det ju inte i Kairo. Många menar att falafelns ursprungsland är Egypten.

På 6 poäng
Anwar sa dat, Caesars hustru sa nåt helt annat. Vår stad är en riktig kulturstad och här bor många smarta snilen.

Anwar Sadat var egyptisk president 1970-1981(då han mördades). Julio Ceasar var gift med Egyptens drottning Kleopatra VII. Smarta sNILEN(Kairo ligger vid Nilens strand)

På 4 poäng
Landet e djupt engagerat i islam och ett av världens 7 underverk ligger inte långt härifrån, Giza vilket.

Landet E DJUPT ENgagerat(Lite dålig stavning på Egypten kanske). Pyramiderna i Giza är inte långt borta.

På 2 poäng
Släng i er filen och hoppa in i bilen för vi ska på tur på .....Farao också, Kai ror åt fel håll.
 
Lite rim( Filen, bilen och Nilen) KAI ROr åt fel håll.


Resa 22

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar det tyska lejonet i gammal järnvägsknut och reser i sydvästlig riktning, mot flundrafiskande Regina. Malisk stad har koppling hit. 
Vi åker från Eslöv(Tyska lektion: Det = es och lejon = löwe) som tidigare var en viktig järnvägsknut. Resan går mot Lund, fLUNDrafiskande Regina(Regina Lund). Den maliska staden är Timbuktu, vilket också är artistnamnet för lundbördiga Jason Diakité.

På 8 poäng
Hipp Hipp Hurra, vår stad fyller 1020 år och även domkyrkan har några år på nacken. Före detta indianhövding kanske leder dig rätt?
Hipphipp är en humorserie av de gamla lundspexarna Anders Jansson och Johan Wester. Staden, likosm domkyrkan har en lång historia. Före detta indianhövding är ishockeylaget Frölunda Indians tidigare tränare Stephan Lundh(Lite väl långsökt kanske)

På 6 poäng
Staden har inte plundrats men väl varit dansk. Numera styrs mjölkförpackningsföretag och separatorföretag härifrån. Harald 43 och Lugi 34 är ingen omöjlighet i derbyt.

Lund har inte pLUNDrats. Tetra Pak och Alfa Laval har sina huvudkontor i Lund. H 43 och Lugi är stadens handbollslag.


På 4 poäng
Gammalt universitet med mängder av studenter som älskar karneval utgör majoriteten av stadens befolkning. Nationen var dansk nu heter den Östgöta, Wermland och Kalmar.

Lunds universitet är Sveriges näst äldsta universitet och dess studenter arrangerar var fjärde år Lundakarnelvalen. Studentnationerna har stor betydelse för stadens studenter.


På 2 poäng
Vi är inte nära Björnlunda, inte heller Falun drar dig i rätt riktning. Nä, vi är på sydligaste delens västsida.

BjörnLUNDa och faLUN Drar är ledtrådar som säger sig själva.



Resa 21

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar sport och sjöfartsstad och reser söderut mot stad där svenskt stål är centralt.

Vi åker från Porto som är en sPORT Och sjöfartsstad.Slutstationen är Lissabon och SSAB är ett svenkt stålföretag som återfinns i LiSSABon.
 
På 8 poäng 
Pessoas budskap är att vaska gamar på upptäcktsresa i land tillhörande Selmas kejsare. Mitt är att sjunga fado och besöka Gulbekian och Torre de Belem. 

Fernando Pessoa är en framstående författare och poet från Lissabon och hans enda bok som gavs ut under hans livtid hette just Budskap. Vaska gamar ger en hint till upptäcktsresaren Vasco da Gama. Selmas kejsare är Selma Lagerlöfs roman Kejsaren från Portugallien. Fado är portugisisk folkmusik och Gulbekian och Torre de Belem är två sevärdheter i Lissabon.

På 6 poäng
1755 vibrerade staden och 74 revolutionerade nejlikan landet. Tuppsyssla avslutar P-märkt samhälle av uran, detta ger er en ledtråd till landet. Kuliss AB ondsinte chef ger er staden.

1755 drabbades Lissabon av en jordbävning och 1974 ägde nejlikerevolutionen rum.Tuppsyssla avslutar(Slutar alltså på gal) P-märkt samhälle(ort) av uran(kemiska beteckningen u) ger alltså P-ort-u-gal.KuLISS AB ONdsinte ger er staden.

På 4 poäng
Europesikt fördrag skrevs här i denna iberiska huvudstad . Estoril är i närheten men Melissa Bonnevi bor inte här.

Lissabonfördraget undertecknades i Lissabon som ligger på iberiska halövön. Estoril är en badort och MeLISSA BONnevi är ännu en dålig ledtråd till staden.

På 2 poäng
Regeringen är inte rödgrön men färgerna präglar ändå detta västeuropeiska land.
-Vem kommer?
- En polis sa bonnen?

 
Färgerna på Portugals flagga är röd och grön. Övriga kommentarer överflödiga.




Resa 20

På 10 poäng, vart är vi på väg?
Vi lämnar buskig tätort och reser mot väster, å slutstationen är på kyrkbacken. Mot slutet passeras en höjd, men vilken?


Vi lämnar En(buske)Köping(tätort) och reser mot VÄSTER; Å Slut...Kyrkbacken är en central stadsdel i Västerås. Västerås avslutas med en höjd, en ÅS. 

 
På 8 poäng 
Vi viker av mot domkyrkan där Erik XIV visst ligger begravd, på vägen passerar vi mörkt vatten. Till staden vallfärdar amerikanare till stort energirikt möte.
Vi VIKer av... Västerås Hockey kallas VIK. Svatån rinner igenom Västerås. Bilträffen Power(energi) Big(stort) Meet(möte) samlar mängder av amerikanska bilar.

 

På 6 poäng
I vår ASEA-stad blåser västlig vind och 15:27 öppnade Gustav riksdagen här. Vi är inte i baltikum men trots det är äster centralt här.


ASEA, numera ABB hade sitt huvudkontor i Västerås och ABB är fortfarande stora i Västerås. VÄSTlig vind. 1527 hade Gustav Vasa riksdag i Västerås. Centralt i v ÄSTER ås är äster.





På 4 poäng
I gurkstaden är det bandy som gäller, men den spelas inte på Mälaren. Armlöst klädesplagg er Åsas favorit, vilket är ditt?


Västerås som ligger vid Mälaren kallas gurkstaden och är en riktig bandystad. Armlöst klädesplagg är en Väst så VÄST ER ÅSAs favorit.


På 2 poäng
Resan går mot Västmanlands etta och landets femma. I väst er råsa den populäraste färgen, men vilken är den i öst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar