Annons

Lösning resa 128

Vi lämnar Lausanne där IOK, Internationella Olympiska Kommittén har sitt högkvarter. Framskjutet arv syftar på att gen, som är en del av arvsmassan, finns i stadens inledning, alltså GENéve. Geneve tillhör de städer i världen med högst livskvalité och här har många internationella organisationer sina huvudkontor. Schweiz anses dessutom vara ett av världens rikaste länder. Genéve är synnerligen e-rik då hälften av bokstäverna ju är e.

Upplysningsfilosofen Jean-Jacques Rousseau föddes i Genéve. Burgund är ett historiskt område i Schweiz och Frankrike och kanske har du ätit en burgundisk köttgryta (beouf bourguignon), som förvisso är från området Bourgogne men som ändå skvallrar i vilken region vi är i. Enbärssnapsen är genever. Servette är fotbollslaget från Genéve.

Genevekonventionen är en av de mest kända konventionerna (finns 4 olika samt ett antal tillägg) och den behandlar väpnande konflikter. Genévesjön trafikeras fortfarande av hjulångare. Schweiz har 4 officiella språk. Eva på franska blir Ève och sätt gen (dna) före så får vi Genéve. Vitt kors syftar på Schweiz flagga och rött kors på Röda korset som har sitt säte i Genéve.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar