Annons

Lösning resa 190

Sveriges första riksdag hölls i Arboga. USA:s första riksdag hölls i Philadelphia och det är där resan tar sin början. Fabriken eller The Factory vad Andy Warhols studio för såväl musik, film och konst. Rickard:III tillhörde huset York och Fedora och Fez är typiska manshattar vilket är en ledtråd till Manhattan. Babe Ruth var en legendar inom basebollen och spelade 14 säsonger i New York Yankees och det var här han hade sina största framgångar. 

24/7 syftar på stadens smeknamn "staden som aldrig sover" och 24/10 syftar på datumet som inledde börskraschen på wall street 1929. Liza Minelli sjöng låten New York New York i filmen med samma namn men idag förknippas den främst med Frank Sinatra. Familjen Rockfeller har satt sina avtryck på flera ställen och det var pengarna från deras företag Standard oil som gjorde detta möjligt. John D. Rockefeller ansågs en gång i tiden vara världens rikaste person. Dom nämnda ingredienserna ingår i en klassisk waldorfsallad och receptet kom till på det klassiska lyxhotellet Waldorf Astoria New York. 

Celtic är dels ett fotbollslag i skotska Glasgow och där heter rivalerna Rangers och New York Rangers är ett av New Yorks ishockeylag. Celtic är också namnet på basketlaget från Boston och deras största rivalmöte är med New York Knicks. Brevmannen är David Letterman och han drev talkshowen Late Show with David Letterman. Jonagold är ett stort äpple och det syftar på stadens smeknamn The Big Apple. Ny information ger en ledtråd till New. Jake LaMotta spelas av Robert De Niro i Marin Scorseses film Tjuren från Bronx från 1980 och Bronx är en av New Yorks stadsdelar.

Bourbon och Vermouth ingår i drinken Manhattan. UNHCR, WHO och UNICEF är olika FN-organ FN har sitt säte i New York. US Airways Flight 1549 drabbades av motorproblem vid starten och var tvungen att nödlandas på Hudsonfloden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar