Annons

Lösning resa 177

Vi lämnar Nässjö (kran är ett slangord för näsa) och åker till Jönköping och där ligger Munksjön där bland annat simningen i Jönköping Ironman 70.3 avgörs. Tävlingen har blivit en stor årlig folkfest som även lockar den internationella eliten. 70.3 står för sträckan som avverkas i miles och motsvarande sträcka i km är 113, vilket är en halv ironman. Syltkexet är Singoalla och mannen med luva är såklart Tomten, bägge dessa är verk av Jönköpingssonen Viktor Rydberg.

Jönköping har haft flera framgångar i kanot bland annat genom Sofia Paldanius och Anders Gustafsson som bägge tävlat i OS. Bland tomtar och troll syftar på sagosamlingen som är känd för sina illustrationer av John Bauer som är född i Jönköping. Från Jönköping kommer även Agneta Fältskog och gruppen The Cardigans med Nina Persson i spetsen och den gruppen ligger bakom jättehiten My Favourite Game. Starcraft och Counter-Strike är dataspel som det tävlas i under Dreamhack som arrangerats på mässcentret Elmia i Jönköping.

Jönköping kallas ibland för Tändsticksstaden och Tändsticksfabriken som förvärvades av Ivar Kreuger involverades i Swedish Match som idag framförallt är känd för sin tobak. Betlehems stjärna är en koppling till att Jönköping går under namnet Smålands Jerusalem men även att texten är skriven av Viktor Rydberg. Mässan syftar dels på nyss nämnda Elmia men även den kyrkliga kopplingen.

MC, motorsåg och musköt är produkter som Husqvarna tillverkat genom årens lopp. Ishockeylaget heter HV 71 Blue Bulls, därav den tjuraktiga ledtråden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar