Annons

Lösning resa 163

Resan går från Kalmar till Borgholm. En typisk öländsk maträtt är lufsa. Den litterära prosten är Eva Bexells populära barnbokskaraktär som återfinns i bland annat Prostens barnbarn från 1976. Restaurangen Hotell Borgholm hade en stjärna Michelinguiden fram till 2019 då restaurangen bytte ägare. Borgholm ligger i östra Sverige men på Ölands västra sida. Här finns den kungliga semesterbostaden Solliden.

Atomnummer 5 är BOR. Borgholm blev en populär badort under andra halvan av 1800-talet och då finns det såklart även en socitetspark. Födelsedagen är kronprinsessan Victorias och den firas med stor fest i Borgholm.

De resliga pojkarna är fyrarna Långe Jan och Långe Erik som finns på öns södra respektive norra sida. Pilsnerpippin är en ÖL-AND. Förutom kronprinsessan så har även Drottning Victoria som var gift med Gustaf V hat stor betydelse för orten. T. ex. var det hon som lät uppföra villa Solliden.
Nattfåk och Skumtimmen är två deckare av Johan Theorin som utspelar sig på Öland. Öland var fram till 1800-talet en kunglig jaktpark vilket betydde att allt vilt tillhörde kungen.

Bollsäker Björn är Björn Borg och spänstig Stefan är höjdhopparen Stefan Holm. På Borgholms slottsruin har många stora artister haft konserter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar