Annons

Lösning resa 149

Resan går från Österrikiska Graz där mopederna av märket Puch tillverkades. Greve Axel von Fersen är kanske mest känd för sin romans med den franska drottningen Marie Antoinette som föddes i Wien 1755. Österrikes flagga är röd och vit och det finns rött och vitt vin(wien). Österrike var fram till slutet av första världskriget en del i dubbelmonarki med Österrike-Ungern.

Dansen som går i 3-takt är Wienervalsen. Stadsdelen Birgittenau, gatan Strindberggasse och bostadsområdet Per-Albin Hansson-Siedlung ligger alla i Wien. Den tredje mannen är Graham Greenes klassiska film från 1949 med Orson Welles i huvudrollen och som utspelar sig i Wien. Tommy Sandlin var förbundskapten för Tre Kronor när laget vann VM-guld  här 1987.

Strosar eller Straussar syftar på valskungen Johann Strauss som kom från Wien. De vita Lippizanerna återfinns på den ryktbara Spanska ridskolan i Wien och manken ger en hint till hästar. Schnitzlig ledtråd syftar såklart på Wienerschnitzel. Carlos eller Schakalen som han också kallades var en känd terrorist som 1975 tog sig in på OPECs huvudkontor och tog gisslan.

Habsburgarna var ett släkte som tidigare hade makten i Österrike och slottet Schönbrunn är ett känt landmärke i staden. Wien är också känt för sin nyårskonsert. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar