Annons

Lösning resa 145

Tagine är en nordafrikansk gryta och man brukar även kallar rätterna som tillagas i den tagine. Den kulinariska marknadsplatsen är Marrakech och filmstaden är Casablanca, känd från filmen med Ingrid Bergman med samma namn. Casablanca betyder Vita huset på spanska, därav presidentpalats. Inledningen var inte bra, den var alltså kass.

Huvudstaden i Marocko heter Rabat och den pruttande grannstaden är staden Fès. Krabban med guldklorna är Hergés klassiska Tintinalbum som utspelar sig i Marocko. Titanen från den grekiska mytologin som bär himlen på sina axlar är Atlas och i Marocko ligger Atlasbergen.

Sam, Ilsa och Rick är huvudpersonerna i Michael Curtiz film Casablanca från 1942. Casablanca var en del av del franska kolonialväldet mellan 1912 och 1956. Den kroatiska höjdhopparen Blanka Vlasic vann bland annat två VM guld och hotade flera gånger världsrekordet.

Hassan II:s moské med tillhörande minaret är världens högsta och en av de största i världen. Betalningsplatsen i en affär är i en kassa och oskrivna papper är blanka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar