Annons

Lösning resa 144

Vi åker från Verona där Shakespeares Romeo och Julia utspelar sig. Panthera Leo är lejon på latin och guldlejon delas ut som det finaste priset under filmfestivalen i Venedig. Den medeltida kinakändisen är vendigprofilen Marco Polo. En venetiansk mask är en klassisk maskeradmask med ursprung från de medeltida hovens maskerader.

Venedig hade sin glansperiod på medeltiden och ligger längst upp i Adriatiska havet. Köpmannen i Venedig är titeln på ett av Shakespeares mest kända verk. Venedig är byggt på pålar och hotas av att sjunka men har än så länge flyt att den flyter. Thomas Manns klassiker från 1912 Döden i Venedig är ytterligare en litterär referens.

Vi går ned i stadens centrum ger veNEDig. I stadens gamla del flockas turister längs kanalerna och priserna på varor aktiviteter är därefter. Alla kanaler som finns och att gränderna är trånga gör att båten är effektivare än bilen. Suckarnas bro är en välkänd bro i Venedig och Håkan Nesser har skrivit om Dödens och suckarnas stad.

Tonsättaren Vivaldi föddes i Venedig och komponerade det klassiska verket De fyra årstiderna. Po är Italiens längsta flod och mynnar i Ferrara nära Venedig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar