Annons

Lösning resa 143

Resan går från Vimmerby i det lilla landet SMÅland och här ligger det stora äventyrslandet Astrid Lindgrens värld. Västlig bukt ger Västervik rakt av, även om Västervik ligger på östkusten, därav sanning med modifikation. Spikar i sin låda syftar på företaget Gunnebo som bland annat är känt för sina spikar.

Den vackra skärgården utanför Västervik som många är förtjusta i heter TJUSTs skärgård. Björn Ulvaeus växte upp i Västervik och har satt sin prägel på staden genom bland annat hotellbyggnationer i hamnen. Barnets Århundrade skrevs av Ellen Key(nyckelperson) som kom härifrån.

Västerviks visfestival är en klassiker som startade redan 1966 och här har Cornelis och Fred Åkerström uppträtt många gånger. Att de fattiga bor bättre än de rika är ett känt citat från 1700-talet då ett mycket flott fattighus uppfördes. 60-tals bandet Hootenanny Singers kom från Västervik. Plagget som män kan ha mellan skjorta och kavaj är en väst.

Loftahammar och Gamleby är orter i Västerviks kommun och på Gränsö slott finns ett populärt SPA-hotell. Västerviks Speedwayklubb har bland annat ett SM-guld från 2005 i bagaget. Från Västervik går det under sommaren färja till Gotland. Lysingsbadet är en populär 5-stjärnig camping i Västervik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar