Annons

Lösning resa 141

230 volt är spänningen vi normalt har i våra hus, det är alltså vår bas-el. Startplats med andra ord den schweiziska staden Basel. Briljantjägarna är friidrottarna som tävlar i diamond-league och en av deltävlingarna hålls i Zürich. Broderande är att man syr och Zürich ligger på mark som beboddes redan 200 f kr.

Att vi svissar fram syftar på Swiss som tex är namnet på det nationella flygbolaget och Schweiz på franska är Suisse. Den romerska regionen Helvetia låg i dagens Schweiz. Zenit, Zebra och Zloty är en ledning till att staden börjar på Z och urdum syftar såklart på de schweiziska klockorna.

Rösti är en typisk schweizisk potatisrätt och landet är känt för sitt röstsystem. Även om bara 2 av landets kantoner idag har direktdemokrati är Schweiz det land i världen med flest folkomröstningar. Albert Einstein var biträdande professor på stadens universitet och Vladimir Lenin bodde i bland annat Zürich under sin tid i exil. Tyskan är ett av de 4 officiella språken i Schweiz och JAG på tyska är ich och det avslutar ju i Zürich.

Stadens namn slutar på rich=rik vilket skvallrar om att staden är rik. Banka in ger också en hint om det utbredda bankväsendet i staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar