Annons

Lösning resa 158

En av de mest kända talföljderna skapades av pisasonen Leonardo Fibonacci som verkade på 1100- och 1200-talet. Resan går alltså från Pisa till Florens där det lilaklädda fotbollslaget Fiorentina har sin hemmaplan. Gösta Ekmans karaktär i filmen Mannen som slutade röka hette Dante Alighieri och författaren Dante föddes i Florens 1265. Den skräckinjagande kannibalen Dr Hannibal Lecter känd från När lammen tystnar levde under en tid i Florens.

Lamp-ladyn är Florence Nightingale som blev känd som damen med lampan för sina humana insatser under Krimkriget. Den kvickaste kvinnan är världsrekordhållaren på både 100 m och 200 m Florence "Flo-Jo" Griffith Joyner. Rekorden som sattes 1988 är gällande än idag. Att stadens centrum är mer välstädat än man kan tro ger flORENs. Sjöfararen och florenssonen Amerigo Vespucci föddes 1454 i Florens. Den kända renässanstavlan Venus födelse målades av Sandro Botticelli 1486 och hänger idag på konstmuseet Uffizierna i Florens.

Cantucci är en mandelskorpa från Toscana som är mer känd som biscotti. Chianti är ett vin från vindistriktet Chianti och Cinta Senese är en skinka från Toscana (Från staden Siena). Kurt Hamrin var en stjärna i Fiorentina mellan 1958 och 1967. Atomnummer nio är Flour.

Kraft betecknas med ett F inom fysiken. Kupolen på katedralen Santa Maria del Fiore är stadens mest kända landmärke. Den medeltida bron Ponte Vecchio känd för sina guldsmedsaffärer är ett känd sevärdhet i staden.

Tandkräm -> Flour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar